Gå til sidens hovedinnhold

Flertallet knuser sparegrisen

I fjor smadret flertallsalliansen sparegrisen for å sy sammen kommunens budsjett. I år er det full fyr på bakrommet igjen for å saldere budsjettet for 2021. Det betyr at kommunen på to år har brukt 108 millioner av fondsmidler til drift.

Dette kan selvsagt ikke fortsette. Driften må tilpasses inntektene over tid.

På den annen side kan flertallet peke på at koronaen slo til for fullt da arbeidet med å lete etter innsparinger i den nye storkommunen skulle starte.

Dette arbeidet har vært en smertefull prosess og i starten av juni var Åsmund Rådahl ferdig som økonomisjef. På den tiden uttalte kommunedirektøren: Jeg er ikke stolt av den økonomiske situasjonen vi står i.

Overfor Moss Avis påpekte Rådahl at han hadde hatt en tøff belastning over tid og han valgte å trekke seg. Ut over høsten ble arbeidet med budsjettet intensivert. På fire år skal kommunen redusere utgiftene med 200 millioner.

Kommunedirektøren la i høst fram sitt budsjettforslag og det inneholdt en rekke kutt for svake grupper som Fontenehuset, og Varmestua. Reaksjonene lot ikke vente på seg. I tur og orden ble det advart mot nedskjæringene.

Og nesten like forutsigbart var flertallets politiske gavedryss over flere av dem som sto i fra for å miste sine tilbud. Men politikerne skal jo etterhvert se på en skolestruktur med godt over ett tusen ledige elevplasser. Det vil garantert føre til debatt med storm i kastene.

Det vil en ny diskusjon om eiendomsskatt også. Den kan fort tvinge seg fram. Frp varslet en mulig lovlighetsklage mot flertallet for manglende inndekning i fire-års perioden. I fjor ville Rødt øke satsen og ta inn ytterligere 62 millioner.

Opposisjonen med Høyre i spissen har kritisert flertallets pengebruk. Men Høyres eget budsjettforslag imponerte ingen. Partiet forskutterte en million-gevinst av konkurranseutsetting alt for tidlig.

På nasjonalt plan har KS og kommunalministeren kranglet om kommunene får god nok kompensasjon for koronautgiftene. Videre må håpet være at kommunen treffer innertier med skatteanslaget, hvor en bom fort kan dreie seg om mange millioner – og gjøre vondt verre.

Kommentarer til denne saken