– Før bodde vi i Oslo. Det var mye trafikk og støy der vi bodde. Da vårt første barn, Metin, kom til verden der, meldte tanken som om at vi ville flytte til et roligere sted, der det var bedre og tryggere for barn å vokse opp, forteller ekteparet.

For seks år siden valgte de å flytte til Moss. De første årene her bodde de i Dyreveien. Nå bor familien på Soljordet på Ørejordet.

– Her på Ørejordet er det perfekt for barna å vokse opp. Vi har fotballbane og BMX-bane i nærmiljøet, og boligsameiet der vi bor har bygget en ny og fin lekeplass for barn. Metin og Emin bruker alle disse anleggene hver dag. Og det er stille og rolig her, sier foreldrene.

FAKTA

  • Navn: Sebahat (41) og Engin Tenekeci (44) med sønnene Metin (7) og Emin (5)
  • Opprinnelig fra Tyrkia, Oslo og Østfold
  • Bosted: Soljordet på Ørejordet i Moss
  • Yrke: Lærervikar og student
  • Interesser: Mangfold

Både Sebahat og Engin er opprinnelig fra Tyrkia. Metin ble født i Oslo mens lillebror Emin kom til verden på Kalnes sykehus i Østfold.

Skole og barnehage

Det er en aktiv familie, der alle har mange jern i ilden. Metin går på 2. trinn på Melløs skole og Emin går i Ørejordet barnehage. I tillegg har Metin begynt å ta pianotimer på kulturskolen i Moss.

– Jeg jobber som lærervikar på Krapfoss skole. Jeg er utdannet engelsklærer fra Tyrkia. I Norge har jeg tatt etterutdanning i fagene Kunst og håndverk og norsk som andrespråk. Nå ønsker jeg meg fast lærerstilling i grunnskolen i Moss, sier Sebahat.

LES OGSÅ: – Vi skaper en møteplass

Engin har jobbet som assistent på Bytårnet skole. Nå jobber han som tyrkisk tolk for et firma. I tillegg er han student ved Universitetet i Oslo (UiO) og pendler med tog til og fra hovedstaden.

– Jeg holder på med en batchelorgrad i faget Religion og samfunn. Når jeg blir ferdig med den, håper jeg å få fast jobb, for eksempel innen NAV, sier Engin.

Religion og samfunn er et treårig studium. UiO skriver dette om studiet på sin nettside:

«Hvordan er ditt syn på rettferdighet, politikk og seksualitet påvirket av religion? Hva skjer når ulike syn og religioner skal leve side om side, og hvorfor ender dette så ofte i konflikter? Hvilke endringer gjennomgår religionene i det moderne samfunnet?» (Saken fortsetter under bildet)

Kunnskapene Engin får der kommer også godt med i det frivillige arbeidet som han og kona legger den i Mangfoldshuset Moss, der han er styreleder og hun daglig leder.

Mangfoldshuset er en ideell, aktivitetsrettet organisasjon, som fremmer engasjement og verdsetter et mangfold av kulturer, ideer, verdier og tilhørighet. Ved å legge til rette for kontakt og samhandling vil Mangfoldshuset bidra til sosial utjevning og gjøre seg selv og samfunnet bedre i stand til å møte felles utfordringer gjennom felles løsninger.

– Mangfoldshuset Moss har lokaler i Frivillighetens hus på Høienhald. Vi arrangerer alt fra dragefestivaler og matkurs for barn og for voksne til barselkurs for nybakte mødre. Mangfoldshuset er partipolitisk og religiøst uavhengig, sier de.

Erna kom

I 2017 kom daværende statsminister Erna Solberg på besøk til Moss og fikk se noe av det frivillige arbeidet som Mangfoldshuset Moss legger ned. Erna ble med på dragefestival i Nesparken, der hun fikk låne sin egen, rosa drage.

Sebahat og Engin har blitt glade i Moss. Når de får gjester utenbys fra, vil de spesielt vise fram Melløs, Jeløy, Kanalen, Nesparken og Møllebyen.

– Mossingene er hyggelige og vennlige. Men folk her virker litt lukket og reserverte og kan med fordel bli litt mer åpne, sier Engin.

– Hva ville du ha gjort om du kunne være ordfører i Moss for én dag?

– Jeg ville ha prøvd å være veldig nær og åpen til andre kulturer og hva de synes om verden og norsk kultur. Jeg ville ha sett verden med andres briller i stedet for med mine egne, svarer Engin.

Artikkelserien «Ny i byen»

Om serien: Hver uke framover presenterer vi personer som av ulike årsaker har valgt å flytte til mossedistriktet. Hvem er de? Hvorfor valgte de å bo her? Og ikke minst: Hva synes de om (M)oss?

Tips oss: Kjenner du noen vi bør snakke med til denne artikkelserien? Send ditt tips på epost til oystein.kristiansen@moss-avis.no

Les også

Eline (29) og Emil (28) flytta hjem til Moss: – Det virker som om det er stadig flere som tenker det samme som oss

Les også

– Hadde du spurt meg for 20 år siden om 2022, så hadde Moss og restaurant vært det siste jeg hadde gjettet på

Les også

Flyttet fra New York til Jeløy: – Vi skjønte fort at dette er et flott sted å bo for barn

Bildeserie

FRA ARKIVET: Bilder fra Ørejordet i Moss, 1970-80-90-tallet

Bildeserie

SE BILDENE: Nabolag i Moss, sett fra fugleperspektiv (del 2)