– Fortsatt følger jeg godt med i det som skjer i Luftforsvaret, hvor jeg var ansatt hele mitt yrkesaktive liv, forteller Einar Kristian Smedsvig, som rundet 80 år lørdag 8. januar.

Han deltar gjerne på seminarer og andre samlinger i regi av blant annet Luftmiltært Samfund, Oslo Militære Samfund og Luftkrigsskolen.

– 10. november i fjor var jeg i Bodø og tok offisiell avskjed med F-16-flyene, som jeg var med å ta imot på Rygge i januar 1980, da jeg var sjef for 336-skvadronen.

Fra sjø til luft

Den spreke 80-åringen kommer fra en sjømannsfamilie i Haugesund, men valgte i stedet luften. Etter flyskole i Canada ble han flyver på F-86-F "Sabre" i 336 skvadronen på Rygge.

– Jeg glemmer aldri da jeg ankom Rygge Flystasjon i januar 1963, i tett tåke. Det var mitt første møte med Østfold.

Året etter begynte han på Luftkrigsskolen i Trondheim og i 1966 kom han til Sola og 718-jettreningsskvadronen. I denne tiden traff han Karin fra Stavanger, som ble hans kone.

Etter fem år flyttet ekteparet til Bodø hvor han ble flyver på F-104 Starfighter.

– Det var et fly som var svært avansert for sin tid med hastighet to ganger lydens. Vi hadde mange spennende oppdrag med blant annet fotografering av russiske fly, forteller han.

F-16 flyene til Norge

I perioden 1975-77 var Einar i Ohio i USA hvor han og tre andre nordmenn ivaretok de norske interessene i forbindelse med F-16 kjøpet.

Etter hjemkomst tok han Stabsskolen og landet igjen på Rygge, hvor han først ble sjef for 336-skvadronen, deretter 332-skvadronen som fikk de første norske F-16 flyene i januar 1980

Fra 1983 ble han beordret til Luftforsvarsstaben. Etter ett år ved Air War College i USA i 1987, gjorde han tjeneste ved Bardufoss flystasjon, før han kom tilbake til Luftforsvarsstaben, denne gang som brigader.

Øverstkommanderende

I august 1991 ble han utnevnt til Generalinspektør for Luftforsvaret.

I 1997 ble han beordret til Natokommando i England, en stilling han hadde frem til 2000, da han returnerte til Bodø, som Øverstkommanderende i Nord-Norge, med generalløytnants grad.

Einar har bodd i Råde siden 1978 og har etter at han ble pensjonis, vært engasjert i Råde Høyre. Han har hatt styreverv en årrekke, og er i dag nestleder. Han har vært medlem i flere politiske utvalg og er i dag medlem i eldrerådet, samt varamedlem av kommunestyret.

I Mosseregionen Senior Høyre (SH) er han mangeårig sekretær. I Viken SH er han medlem av politisk utvalg.

– Arbeidet er fortsatt givende, kommenterer han.

Engasjert i Rotary

Et sterkt engasjement har han også i Rotary, hvor han blant annet har vært president lokalt og ass. guvernør på distriktsplan. Han har også drevet med lederopplæring. De siste 13 årene har han i Rotary organisert natteravner-tjenesten i Råde.

– Vi har et tett samarbeid med ungdomsskolen, hvor vi rekrutterer foreldre, sier han.

Einar har nettopp skrevet en fyldig artikkel om Rygge Flystasjon i den lokalhistoriske årboken: Røtter. Del to kommer i neste årgang.

Hans kone døde for vel ni år siden etter å ha hatt MS i mange år. Ekteparet har tre sønner: Eirik, Stig og Håkon. Fem barnebarn hører også med. Einar er i dag «særbo» med Anneli opprinnelig fra Finland, nå bosatt i Kolbotn.

Padler kajakk

– Vi er mye på tur, blant annet på Kyststien og Pilegrimsleden. Vi er også glad i å padle kajakk, både i Vansjø og på fjorden. Det er fantastisk fint, sier en fornøyd 80-åring, bosatt i Solstadveien 15 ved Grimstadtoppen i Råde.