Når håndverkeren ringer på

Like sikkert som våren, kommer omreisende håndverkere for å tilby sine håndverkertjenester. Og gjerne vil de ha betalt på forhånd. Forbrukerrådet gir deg gode råd om valg av håndverkere.

Like sikkert som våren, kommer omreisende håndverkere for å tilby sine håndverkertjenester. Og gjerne vil de ha betalt på forhånd. Forbrukerrådet gir deg gode råd om valg av håndverkere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hver vår når snøen slipper taket, og hus og hage står nakent igjen, ringer det gjerne på døra, og en hyggelig maler eller taktekker tilbyr sine tjenester. Men når jobben er gjort og problemene dukker opp, er håndverkeren forsvunnet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

- En klassiker er de hyggelige britene som går rundt og tilbyr deg asfaltering av oppkjørselen. De er kjent fra flere deler av Norge, og er nærmest for et vårtegn å regne, sier regiondirektør Linette Heiberg ved Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum.


Typisk for mange av håndverkerne som kommer på døra, er at de vil ha betalt på forhånd. De utfører jobben som de skal, men når du oppdager feil i etterkant, er de som sunket i jorda. Er du enda mer uheldig, møter du rene svindlere hvis eneste utførte tjeneste er å ta imot pengene fra deg.

LES OGSÅ: Advarer mot irske og britiske "travellers"

Tenk deg godt om

- Du bør derfor tenke deg godt om før du slår til når håndverkerne banker på døra. Ikke la deg presse. Sjekk på internett, med andre håndverkere, og be om referanser, sier regiondirektøren.

Sjekk på nettet om firmaet, eller håndverkeren, er registrert i handlehvitt.no eller oppført i enhetsregisteret i Brønnøysund. Finner du ikke noe informasjon om selskapet eller håndverkeren, bør du styre unna.

- Du bør også alltid ta en sjekk i markedet og se om andre håndverkere kan gjøre den samme jobben til en bedre pris. Du kan bruke et nettbasert anbudstorg, eller ta en ringerunde til lokale håndverkere, sier Linette Heiberg.

- Det er blitt vanlig å spørre om referanser. Det kan du også gjøre, men husk at det kan være svigerinna du snakker med, legger hun til.

Angrerett ved dørsalg

Kommer en håndverker på døra, banker på uoppfordret og tilbyr sine tjenester har du angrerett. Den er på fjorten dager fra du har fått angrerettskjema og alle opplysninger om tjenesten du har bestilt.

Har du ikke fått disse opplysningene eller angrerettskjema, vil du ha rett på forlenget frist.

Er du på jakt etter bolig? Sjekk eiendomsbasen på moss-avis.no

Få det på papiret

- Lag alltid en skriftlig kontrakt når du bestiller arbeid av en håndverker. Da vil du stå sterkere dersom dere blir uenige, sier Linette Heiberg.

Få med alt som er viktig for deg i kontrakten. Hva som skal utføres, hvordan det skal skje, når det skal være ferdig, hvor mye det skal koste og når du skal betale. Det bør også komme frem om det er gitt en fast pris, eller om det er et overslag.

- Håndverkertjenesteloven har regler for hvordan betaling skal skje, men det beste er å få det på papiret, sier regiondirektøren.

Du kan laste ned gratis kontrakt for håndverkertjenester på forbrukerrådet.no

Ikke betal på forhånd

- Ikke betal på forhånd og unngå depositum. Du kan betale underveis, men betal aldri alt før du ser at jobben blir gjort tilfredsstillende, sier Linette Heiberg.

Husk å betale over bank. For det første får du en kvittering for arbeidet, men du slipper også å kunne havne i fengsel fordi håndverkeren ikke betaler moms. Håndverkertjenester over 10 000 kroner skal betales gjennom bank for å forhindre svart arbeid.

Er du nysgjerrig? Sjekk hva nabohuset ble solgt for

Hjelp om uhellet er ute

Hvis oppdraget faller i fisk og du ikke blir enig med håndverkeren, kan Forbrukerrådet hjelpe deg.

Forbrukerrådets rådgivere er eksperter i håndverkertjenesteloven som meglere og saksforberedende organ for Forbrukertvistutvalget. Der får du saken avgjort ved et vedtak som gjelder som dom, slik at lensmannen eller namsfogden kan ta affære, dersom vi ikke får løst saken for deg på forhånd.

- Følger du våre råd, er det stor sjanse for at håndverkerbesøket blir en hyggelig opplevelse, sier regiondirektør Linette Heiberg ved Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum.

Les flere artikler om hus og oppussing

Artikkeltags