Å bytte ut gamle hvitevarer med nye, lite energikrevende modeller reduserer ikke bare din egen strømregning. Det kan også være best for miljøet.

– I løpet av de ti siste årene har hvitevarene blitt veldig mye mer energieffektive, sier Dag Arne Høystad, energirådgiver i Norges Naturvernforbund.

Nesten bare A-merking

– Produktene har blitt mye bedre, men skalaen er fremdeles den samme. Blant nye kjøleskap og frysere finnes nesten ikke produkter med energimerke dårligere enn A.

– På kjøleskap, frysere og kombiskap har man derfor hevet skalaen til A++, forklarer Høystad.

De øvrige hvitevarene har foreløpig ikke fått tilsvarende utvidelse. Dermed må du rett og slett sjekke forbruket i kWh for å kunne vurdere de ulike A-merkede modellene opp mot hverandre.

Lønner seg å kjøpe nytt

Forskjellen på gammelt og nytt er størst på kjøle- og fryseapparater og tørketromler.

– Kjøleskap og frysere står på hele tiden. Bytter du ut et tjue år gammelt kjøleskap eller kombiskap med det beste på markedet, vil du bruke 65 - 70 prosent mindre energi, noe som tilsvarer 400–500 kWh per år, forteller Høystad.

Forskjellen er så stor at det kan lønne seg både økonomisk og miljømessig å skifte ut gamle hvitevarer selv om de fortsatt virker.

– Å produsere ett kjøleskap eller én vaskemaskin krever rundt 100 kWh.

– Har du et kjøleskap som begynner å dra på årene, vil det med andre ord ikke ta mange måneder før du har spart inn den energien som ble brukt til å produsere det nye apparatet, tipser Høystad.

Vil du finne ut hvor mye dine gamle hvitevarer forbruker, finnes det målere man kan plassere mellom støpselet og stikkontakten.

Tørketrommelen er verstingen

Skal du velge mellom ulike nye modeller, er det innen kategorien tørketromler forskjellen er størst. Her er det vanlig med tromler helt ned i energiklasse C.

– Tørketrommelen er den hvitevaren som bruker mest strøm, sier Høystad.

Skal du kjøpe tørketrommel, bør du velge en med varmepumpe, mener energirådgiveren.

– Kjøper du den tørketrommelen som er mest energikrevende, vil du i løpet av trommelens levetid få nesten 12.000 kroner ekstra i strømutgifter i forhold til den mest energieffektive, forutsatt at strømprisen er en krone per kWh, sier Høystad.

I tillegg til å værev energirådgiver i Norges Naturvernforbund er Høystad også ansvarlig for nettsiden besteprodukter.no.

Nettsiden er det norske resultatet av EU-prosjektet Euro-topten Plus, og rangerer de mest energieffektive hvitevarene.

Vellykket ordning

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen, og undersøker hvert år hvordan butikkene følger opp merkingen. I fjor var to av tre hvitevarer var korrekt energimerket.

– De individuelle forskjellene var store, men generelt er de store kjedene flinke, sier Hilde Totland Harket, fungerende kommunikasjonsdirektør i NVE.

En vanlig feil er å plassere energimerket inne i produktet, framfor å ha den godt synlig på utsiden.

Hun mener energimerkeordningen har vært vellykket.

– Da ordningen kom, lå mange hvitevarer i nedre del av skalaen, nå finner du bare produkter i øvre.

– Ordningen er dessuten innarbeidet hos forbrukerne, jeg tror mange ville vegre seg for å kjøpe et produkt med energimerke D, sier hun.

Slik er energimerkingen

Alle nye hvitevarer skal være energimerket. Skalaen går fra A til G, der A er mest energieffektivt, G minst.

Siden ordningen ble innført for rundt femten år tilbake, har produktene blitt langt mer energieffektive, og man har på kjøleskap, frysere og kombiskap hevet skalaen til A++.

Det er planer om å utvide energimerkeordningen til å gjelde ikke bare hvitevarer, men også andre energikrevende produkter.

Les mer:

* www.energimerking.no – Enovas informasjonsside om energimerking av bygg og hvitevarer.

* www.besteprodukter.no – Her finner du oppdatert oversikt over de mest energibesparende hvitevarene, i tillegg til annen nyttig informasjon om hvitevarer og strømsparing.

Riktig bruk av hvitevarer

* Oppvaskmaskinen bør fylles helt opp. Bruk et passende vaskeprogram. Oppvaskmaskinen bruker for øvrig mindre energi enn oppvask for hånd.

* Vaskemaskinen bør også fylles opp mot kapasitetsgrensen. Velg riktig vaskeprogram, det meste kan kjøres på 40 grader.

* Kjøper du en vaskemaskin med høy sentrifugehastighet, reduseres behovet for tørketrommel betydelig, og du kan eventuelt droppe innkjøp av trommel.

* Tørketrommelen er den hvitevaren som bruker mest energi per gang, så det er viktig å utnytte trommelens kapasitet. Tørketromler sliter også mer på tøyet enn tørkesnor/stativ.

* Kjøp kjøleskap og fryseboks som passer ditt behov, ikke overdimensjoner dem.

* I kjøleskap og fryser bør du regulere temperaturinnstillingen etter mengden varer. Jo mer varer det er, desto mer energi kreves til kjøling.

* Hold kjøleskaps- og fryserdører åpne så kort tid som mulig for å beholde den kalde luften i skapet eller boksen. Frosne matvarer kan tines langsomt i kjøleskapet, slik at de andre varene i skapet kjøles ned. Ikke sett mat etter et varmt måltid rett inn i kjøleskapet eller fryseren.

* Plasser kjøleskap og fryser på et kjølig sted i boligen hvis det er mulig, og ikke rett ved komfyren eller en annen varmekilde.

* Vann som koker, fortsetter å koke etter at platen er skrudd ned på lav effekt. Mat som behøver kort koketid, kan kokes ferdig på ettervarme ved at platen skrus helt av etter oppkok. Bruk lokk.

* Bruk kjeler, gryter og stekepanner med størrelser tilpasset kokeplatene og mengden mat som tilberedes.

* Tilberedning av mat i komfyr krever mer energi enn å bruke kokeplater. Utnytt ettervarmen fra komfyren som varmekilde på kjøkkenet.

(Kilde:Naturvernforbundet, Energimerking.no)