14. juni slipper bandet sitt niende album, som har fått tittelen «Kjærlighet på tunga». Da har det gått 20 og et halvt år siden de ga ut debutalbumet og sju år siden de kom med forrige album.

Klinger igjen

Tidligere i år skrev bandet dette på sin egen hjemmeside, Soleplassland: «Tre Små Kinesere er tilbake, etter fem års opphold. Sanger som «Klassebildet», «Hjertemedisin» og «Dørstokkmila» skal igjen klinge slik de engang klang».

Forrige nyhetsmelding på samme nettsted kom i februar 2005, ett år etter at Baard Slagsvold hadde forlatt bandet.

De to andre «kineserne», Ulf Risnes og Øystein Hegge, forklarte at de ikke syntes det ble det samme uten kontrabassisten:

«Tre Små Kinesere, ved to av dem, Øystein og Ulf, har bestemt seg for å legge videre prosjekter med gruppa på is. Ingen vet hvilken type is, men det ryktes at det kan være vanilje. Tiden vil vise om isen smelter, eller blir spist opp, og kineserne igjen samles for å spille sin egenartede versjon av norsk popmusikk.»

Stort savn

Den mer enn fem år gamle beskjeden ble avsluttet slik: «Historien er slutt, leve legenden». Men historien var likevel ikke slutt, og isen verken smeltet eller ble spist opp.

Ulf Risnes hadde nemlig lyst til å lage et nytt album med Tre Små Kinesere – fordi han savnet de tre små kineserne.

– Jeg holdt egentlig på med et soloalbum, men jeg syntes sangene hørtes mer og mer ut som Tre Små Kinesere. Nå synes jeg vi har laget en klassisk kineserplate.

– Det er blitt en popplate som passer herlig i bilen når man kjører gjennom et blomstrende landskap eller den blå stemningen langs Norges kyst, sier han.

Sprengskriver

Risnes har holdt musikken varm. Han har sitt eget studio (Krypten Lyd & Fanteri) i et gammelt kjellerhvelv i Trondheim. Her produserer han andres musikk, sin egen musikk og låtene han skriver for den snart 15 år gamle Malin Reitan.

– Jeg har laget 24 låter – to album – for Malin. Det må jo tas med som en del av produksjonen de siste fem årene, sier låtskriveren som absolutt ikke ligger på latsiden.

Siden «isleggingen» i 2005 har Tre Små Kineseres frontmann gitt ut ett soloalbum og ett album sammen med Øyvind Holm, blant annet kjent fra bandet Dipsomaniacs.

Syngemusikk

Han har planer om å lage et nytt album med engelske tekster sammen med Holm.

Dessuten blir det mest sannsynlig et tiende Tre Små Kinesere-album om to-tre år. Og hele veien lager Risnes det han selv kaller «syngemusikk».

– Det er sånn musikk man synger til når man vasker opp, for eksempel. Jeg elsker å synge, og jeg liker at tekstene er framtredende – og helst på norsk. Det er tragisk at så få band synger på norsk om ting som opptar dem.

- Jeg mener at en hel generasjon nordmenn går glipp av noe viktig når så få band uttrykker noe som gjenspeiler Norge. Det finnes jo noen hederlige unntak, men det kunne godt vært mange flere, synes Risnes.

Scenepause

Nå ser Risnes nisjemuligheten til å gjenspeile Norge litt mer gjennom Tre Små Kinesere og bandets umiskjennelige tekster om hverdagslige hendelser.

Singelen «Gode Daga» – som handler om en vanlig, norsk mann, kjærlighet og familieliv – er allerede spilt mye på NRK P1.

Bortsett fra en ørliten Kina-turné i 2007 – som besto i en konsert på Den kinesiske mur og to små impulskonserter i Beijing – har ikke bandet opptrådt noe siden 2004.

Det vil si, ikke før de spilte i Royal Garden i Trondheim i april i år. Da med Truls Waagø, den nye kontrabassisten i Tre Små Kinesere.

Norge rundt

Ulf Risnes forteller at trioen var nervøs før de skulle på scenen og framføre gamle låter – og tre nye.

– Men det var akkurat som i gamle dager, forteller han.

En turné rundt om i Norge – til land og strand som i gamle dager – er det Risnes planlegger nå.

– Det hadde vært veldig artig med en lang norgesturné igjen. Det er jo år og dag siden sist. Vi får se hva som skjer til høsten.

Først skal 49-åringen bli far til sitt tredje barn nå i sommer.