- Betal alle ferieutgifter med kredittkort! Da får du bedre kontroll på ferieøkonomien, sier direktør i DNB Finans, Tom Kirkeby.  

Kirkeby anbefaler at ferierende både tar med Visa-kort og MasterCard når de skal ut og reise. Disse bør oppbevares adskilt slik at man unngår at begge kort blir frastjålet eller mistet.

Sjekk at utløpsdato på kortet ikke går ut under ferien og lær PIN-koden utenat slik at du slipper at noen stjeler en kode som er skrevet ned.

Les flere artikler reise- og forbrukersaker

Ubehagelig

- Det er svært ubehagelig å stå uten penger når besøker et fremmed land. Banken er naturligvis behjelpelig med nødkontanter hvis det trengs, men hvem vil vel bruke en hel dag av ferien på å være i kontakt med banken og lete seg frem til utbetalingssteder for kontanter?

Tryggere med kort

Kirkeby mener langt flere bør vurdere å benytte kredittkort til å betale ferieutgiftene.

- I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem.  Kortbruk er svært trygt, og det er mye sikrere å gå rundt med kortmappa enn med store mengder kontanter.

Tømmer kontoen

- Alle typer depositum bør belastes kredittkortet ditt. Da slipper du å få reservert et større beløp på din brukskonto og kan fritt disponere egne midler. Vi får ofte inn telefoner fra fortvilte kunder som opplyser at konto er ”tom” fordi depositum har spist opp kapitalen, sier Kirkeby.

- Likevel gjelder det å være obs på at man ikke blir svindlet eller at kortene kommer på avveie. Ikke la ekspeditør eller kelner ta med kortet, bli heller med bort til betalingsterminalen dersom denne er et annet sted i lokalet. Ta vare på kvitteringer fra varekjøp og kontantuttak, og sjekk de opp mot fakturaen når du kommer hjem. Vi får inn noen få saker der kunder har vært uoppmerksomme, og de har opplevd å bli dobbeltfakturert for en tjeneste eller at større summer har blitt tappet. Det er denne typen svindel som er mest vanlig når uhellet er ute, advarer Kirkeby.

SMS-varsling

Det er lett å bruke for mye penger på ferien, og også når det gjelder kredittkort gjelder det å ikke bruke mer enn økonomien tåler.

Før ferieturen kan det derfor være lurt å legge inn SMS-varsling for når disponibel saldo på konto har passert en på forhånd valgt grense. På den måten sikrer man seg bedre oversikt over ferieøkonomien.

Du kan også bli varslet med en SMS hver gang kortet ditt benyttes, eller ved betalinger over et visst beløp, slik at du vet at kortet ikke misbrukes.

Betal alltid i lokal valuta

Du får den beste kursen hvis du betaler i lokal valuta og ikke i norske kroner. Velger du norske kroner når du betaler eller tar ut penger, setter butikken og minibankeier kursen. Denne er alltid dårligere for deg enn om du lar Visa / MasterCard gjøre dette.

Dessverre kan du også oppleve i enkelte land at du blir ilagt en provisjon (surcharging) av butikken når du betaler med Visa-kort eller MasterCard. Danmark er et av landene der du må regne med dette.

Dette er dessverre ikke noe norske banker kan bestemme over, men provisjonen skal spesifiseres på kvitteringen.

Mistet eller stjålet kort?

Husk å legge inn telefonnummeret i kontaktlisten på mobiltelefonen din slik at du enkelt kommer i kontakt med banken din!

LES OGSÅ:

Få bedre turbilder med noen enkle tips

Denne mobilen stråler mest

Hit reiser vi i sommer