De små hvite silica gel-posene, eller silikagel, ligger ofte i en nyinnkjøpt veske, i lomma på klær eller i skoesken. Hvorfor?

Faktisk kan den lille posen brukes til mye. Silikagel har stor absorberingsevne og brukes til tørking av luft og andre gassarter.

Posene trekker ut fuktighet av luften inne i emballasjen du oppbevarer ting. Det hindrer at vanndampen forårsaker korrosjon. Posen kan derfor brukes til alt fra å unngå rust, til fjerning av vond lukt på tingene dine.

Her er 9 ting du kanskje ikke visste om posen, skriver Nettavisen:

1. Tar bort vond lukt:
Du kan legge posen i esker, klesskap eller i kommoden. Eller i treningsbagen hvis den lukter vondt. Den kan også ta bort vond lukt fra gamle bøker eller noe du har funnt på loppis. Plasser tingene eller bøkene i en pose sammen med silikagelposene for å fjerne lukt.

2. Smykker:
Oppbevarer du smykkene dine i en eske sammen med silikagel, så tar det bort fukt og smykkene bevarer glansen.

3. Bilder:
Fotografier og dokumenter holder seg ikke godt over tid. Men den hvite lille posen absorberer fukt, så du kan legge en pose eller to i esken hvor du oppbevarer viktige bilder og papirer.

4. Verktøy:
Har du en silica gel-pose i verktøykassen, så kan du unngå rustdannelser.

5. Mobilen:
Har du fått vann på mobilen, kan du legge den i en pose sammen med noen hvite silikagelposer. Dette bør ligge i minst ett døgn. Posene suger ut fukten. Ta ut batteri og sim-kort.

6. Fotoapparat:
Hvis du legger noen silikagelposer i kamerabagen så beskytter du både objektiv og kameraet bedre.

7. Barberhøvel:
Hvis du oppbevarer barberhøvelen i en boks sammen med de hvite posene, så varer barberbladet lenger.

8. Bilen:
Legger du en pose i frontruten av bilen kan du unngå at det dugger fort.

9. Reise:
Legg noen silikagelposer i kofferten når du skal ut å reise. Det kan danne seg fukt i bagasjen på grunn av temperaturendringer når du flyr. Posene unngår dette.

Ikke farlig

På silikagelposen står det «Throw away. Do not eat». Selv om man selvsagt ikke skal spise innholdet er det ikke så farlig som advarselen antyder. Ifølge Giftinformasjonene tas ikke silikagel opp i kroppen. Innholdet regnes som ufarlig, og det er ikke nødvendig med behandling. Skulle et barn vært uheldig å få i seg innholdet i posen, kan han eller hun få noe å spise, og kulene vil da få følge på veien ut, heter det på deres hjemmeside.

(KILDER: Expressen.se, omgfacts.com, Store Norske Leksikon, helsenorge.no)