Foreslår ny veiløsning til Alby og galleriet

Utsatt allé: – Planen er å stenge alléen for all biltrafikk. Her skal det kun være gående og syklende,       og alléen skal spares. Den er et kunstverk og tåler ikke mer biltrafikk, verken den ene alle den andre veien. La kunsten og naturen få bestemme! Heller en toveis bilvei gjennom porten ved bekken på skrå over kommunens               lagerplass, ut på jordet og derfra parallelt med alléen ut til den gruslagte parkeringsplassen ved Alby. Det skriver Ivar Ernø på vegne av interesseorganisasjonen «Moss Kan Kunsten».

Utsatt allé: – Planen er å stenge alléen for all biltrafikk. Her skal det kun være gående og syklende, og alléen skal spares. Den er et kunstverk og tåler ikke mer biltrafikk, verken den ene alle den andre veien. La kunsten og naturen få bestemme! Heller en toveis bilvei gjennom porten ved bekken på skrå over kommunens lagerplass, ut på jordet og derfra parallelt med alléen ut til den gruslagte parkeringsplassen ved Alby. Det skriver Ivar Ernø på vegne av interesseorganisasjonen «Moss Kan Kunsten». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt Moss Kan Kunsten har i lengre tid arbeidet for bedre bilvei til Alby. Den gamle alléen fra porten og bekken i nord er et naturens og kulturens kunstverk som er i ferd med å bli ødelagt.

I dag brukes alléen av all slags trafikk, mens det er en gang- og sykkelvei rett vest for alléen. For små og store biler er alléen et mareritt, og ved store utstillinger på Galleri F15 og Momentum er det helt håpløst å komme frem og tilbake til Alby gård uten en masse irritasjon og uhell. Nå må det være slutt, og det flotte kunstsenteret må gjøres lettere tilgjengelig for folk flest, men spesielt for eldre og bevegelseshemmede og for transport av varer til gården.

Planene for en ny bilvei er klare. Moss Kan Kunsten har brukt en pengegave til utarbeidelse av tegninger og kart, og vi har diskutert løsningen med representanter fra Moss kommunale Eiendomsselskap og Fylkesmannen.

Vi ber nå våre politikere om å ta tak i saken og få veien realisert til neste års store feiring av 300 årsjubiléet og byggingen av storkommunen Moss.

Da skal mye skje både i byen og ute på Alby, og vi trenger veien både for befolkningens skyld og for kunst- og kulturinteresserte samt for alle dem som drifter utstillinger og restauranten m.m.

Og vi skal heller ikke glemme naturen som vi nyter til fulle på Alby, hagen, skogen og på strendene både sommer og vinter.

La oss slippe de lange bilkøene når vi skal ut å bade, eller løpe i skogen og langs strendene. Det er viktig å kunne bruke bil for dem som trenger det, og det er ikke bare å la bilen stå når man skal på stranden eller i skiløypa med barn og utstyr. Det er heller ikke bare å parkere bilen langs bilveien og gå resten. Da er det ikke greit å være gammel og være dårlig til beins, heller!

Planen er å stenge alléen for all biltrafikk. Her skal det kun være gående og syklende, og alléen skal spares. Den er et kunstverk og tåler ikke mer biltrafikk, verken den ene alle den andre veien. La kunsten og naturen få bestemme! Heller en toveis bilvei gjennom porten ved bekken på skrå over kommunens lagerplass, ut på jordet og derfra parallelt med alléen ut til den gruslagte parkeringsplassen ved Alby.

Den nye veien blir passende langt fra alléen, og den blir heller ikke særlig synlig ved at terrenget langs veien vil bli løftet noe mot øst.

Dette etter anbefaling fra Fylkesmannen.

Den gruslagte parkeringsplassen vil bli asfaltert med litt større mål tilpasset busser og varebiler, mens den gamle, asfalterte parkeringsplassen som brukes i dag, vil bli stengt og opparbeidet til hage og gitt tilbake til gården og naturen! Disse planene har MKK diskutert med mange, og vi synes det er galt ikke å gjennomføre dem med tanke på alle de interesser som er involvert.

Vi har tenkt på alle som går og alle som sykler, på alle som biler og på alle som har varer å transportere inklusive barnevogner og ski. Vi har tenkt på alle som vil se kunst og oppleve kultur og natur.

Og vi har tenkt på naturen og kulturen, politikken og landskapsvernet og økonomien og tiden. Det er nå det må skje!

LES OGSÅ:

Tanker om kunst i kunstens by

Forfall og forvitring på Alby - og tanker om fremtiden

Direktøren er storfornøyd med det nye verkstedet på Galleri F15

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken