De nye tiltakene innebærer at kino, bowlinghaller og svømmeanlegg stenges. Treningssentre kan holde åpent så lenge de er bemannet, men gruppetimer er ikke lov innendørs. I tillegg blir det igjen skjenkestopp, forbud mot arrangementer og påbud om hjemmekontor.

Den nye lokale forskriften ble enstemmig vedtatt.

Her kan du lese hele forskriften:

– Begrens sosial kontakt

I tillegg til den vedtatte forskriften styrkes budskapet om at alle innbyggere bør begrense sosial kontakt.

Kommuneoverlegen Kristian Krogshus sa blant annet at innbyggerne oppfordres til å møtes utendørs, ikke ha besøk av flere enn fem gjester utover egen husstand og at antallet man er sammen med ikke bør overstige ti personer.

Han sa også at man bør holde to meter avstand til personer i risikogrupper og at personer med høy risiko for å bli alvorlig syke eller dø av covid-19, bør leve mer skjermet.

Når det gjelder skoler og barnehager, er det som kjent rødt nivå på videregående skoler. Barnehage og grunnskole fortsetter på gult nivå. Det vurderes fortløpende om tiltaksnivå ved ungdomsskoler skal heves.

– Med UK-varianten er det desto viktigere å gå aggressivt til verks når man skal håndtere mulige utbruddsituasjoner, derfor må skoler og barnehage være forberedt på midlertidig og og kortvarig stenging ved utbrudd, sa kommuneoverlegen under møtet. Dette gjelder også ved utbrudd i offentlige og private virksomheter.

UK-varianten dominerer

Kommuneoverlege Kristian Krogshus beskrev en alvorlig situasjon da han innledet til formannskapet mandag ettermiddag. Han fortalte at blant smittetilfellene de siste to ukene, er det UK-varianten i mer enn 90 prosent av tilfellene i kommunen.

– Det viser at den har utkonkurrert den normale varianten av viruset, sa han.

Antall nye tilfeller per 14 dager per 100.000 innbyggere er 274,3. Moss kommune har økende smittetall og den høye forekomsten av mutert virus, øker også behovet for strengere tiltak, ifølge kommuneoverlegen. Han anbefalte dermed at kommunen legger seg på tiltak på risikonivå fire.

LES OGSÅ: Mange nye smittetilfeller i Moss

– Situasjonen ved UK-varianten gir økt risiko for sykdomsinnleggelse enn ved vanlig koronavirus. Hvis vi ikke innfører sterke tiltak, vil virusspredningen øke betydelig og dermed vil også sykdomsbyrden øke betydelig, sa han og pekte også på at på grunn av forekomsten av mutert virus, er også spredningspotensialet økt.

Når kommunen nå legger seg på tiltak tilsvarende risikonivå fire, sa kommuneoverlegen at innbyggerne bør være forberedt på raske endringer og overgang til risikonivå fem.

– En tung dag

Ordfører Hanne Tollerud innledet møtet med å fortelle om en tung dag.

– Smittesituasjonen med den muterte varianten, gjør at situasjonen endrer seg utrolig for. For å si det litt folkelig, er det en tendens vi ser nå at det sprer seg fortere enn ild i tørt gress, sa hun og la til.

– Jeg må innrømme at jeg synes det har vært en tung dag. Jeg har fått telefoner fra innbyggere som driver serveringssteder og butikker, og det er en kritisk situasjon. Alle har forståelse for at vi må gjøre det vi gjør, men nå rammes det – alle blir rammet, men noen rammes mer enn andre. Vi nærmer oss ett år siden første nedstenging, det er tungt, men vi har egentlig ikke noe annet valg. Vi må bare stå i det sammen, sa ordføreren.

Hun pekte også på at det er mange som trenger støtte nå, både i form av penger, men også de mange der ute som kjenner på ensomhet i disse tider.

– Vi trenger et sterkere fellesskap enn på lenge, sa hun i innledningen.