Skal varme opp over 1000 boliger

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Statkraft er i full gang med å bygge en ny fjernvarmesentral og flere kilometer med rør. Mellom 1000 og 2000 boliger skal varmes opp.

DEL

Den 1. oktober neste år skal fjernvarmesentralen og det meste av hovedtraseen være ferdig, sier Tormod Gevelt, prosjektleder for Statkraft Varme.

Han leder arbeidet med å bygge og koble sammen ti kilometer med fjernvarmerør fra sentrum til Jeløy, Årvollskogen til Høyda og sentrum til Mosseporten. I tillegg bygges det et nytt biobrenselanlegg på Årvollskogen. Dette anlegget kommer i tillegg til varmesentralene på Mølla i sentrum og ved Mosseporten. Når alt står ferdig vil det produseres mellom 30 og 40 GWh, noe som tilsvarer oppvarming til mellom 1000 og 2000 boenheter.

– Vi har et totalbudsjett på cirka 240 millioner kroner fram mot 2016, og håper å koble på mellom 30 og 40 nye kunder i denne perioden, forteller Gevelt.

Kirkeparken

Allerede har Statkraft et 20-talls kunder, som blant annet inkluderer Kirkeparken VGS, Amfisenteret, Glassverket, Rådhuset, Politihuset, hoteller og Melløs skole.

– Vi håper å få med oss store private og kommunale enheter på anlegget, som utbyggingen på Trio Ving-tomten og det nye idrettsanlegget. Vi har også dialog med Höegh om Peterson-området, sier Gevelt.

Han forteller at den nye varmesentralen på Årvoll skal bruke trevirke, og dermed er Co2-nøytral.

– Dette satses på fordi det er miljøvennlig. Vi erstatter mye som i dag er fyrt på olje, sier Gevel.

Gravearbeid

Det pågår allerede gravearbeid for å legge fjernvarmerør flere steder i Moss, og prosjektlederen varsler at dette er noe man vil se mer av det kommende året. Blant annet kan det igjen hende blir gravearbeider i Helgerødgata.

– Det er noen traseer vi er usikre på, som hvordan vi skal komme oss over Mosseelva, samt over Kanalen og videre oppover Helgerødgata. Dette er noe vi vil komme tilbake til, sier Gevelt.

Foregangskommune

Ordfører Tage Pettersen varsler at nye utbyggere i kommunen må forvente å måtte koble seg på fjernvarmenettet.

– Vi kommer til å legge til rette for mer bruk av fjernvarme gjennom å påvirke konsesjoner og stille krav til reguleringer og utbyggere, sier ordføreren.

– Vi er en foregangskommune når det kommer til fjernvarme, skryter Pettersen.

Han viser til at kommunen tidlig satt som krav at bygg i sentrum måtte koble seg på fjernvarme, og at de har lagt til rette for fjernvarmeutbygging over store deler av kommunen.

– Dette kan også bety veldig mye for miljø på sikt. Fjernvarme kan erstatte både oljefyr og elektrisitet som brukes til oppvarming. Det er særlig miljøvennlig å erstatte oljefyr.

Artikkeltags