– Moss har blitt solcellebyen

  Ordfører Tage Pettersen åpnet Nyquist Solkraftverk hjemme hos Joakim Sveli i Nyquistgate 5 i Moss.

  Av
  Artikkelen er over 5 år gammel

  Onsdag ble Nyquist Solkraftverk i Nyquistsgate 5 åpnet med Solo, brask og bram.

  DEL

  Det er Venstre-politiker og solkraft-entusiast Joakim Sveli som er sjef på solkraftverket som befinner seg på hans sørvendte garasjetak i Moss sentrum.

  90.000 kroner har kraftverket kostet i sin helhet. Sveli har regnet på at pengene er spart inn om 15 år med dagens kraftpriser.

  – Men jeg tror at prisene vil stige også her i Norge, og dermed vil dette bare bli mer og mer lønnsomt, sier Sveli.

  Svenske eksperter

  Han roser Moss kommune som er en av få kommuner i Norge som nå har fritatt solcelleanlegg fra søknadsplikt og gebyr for fasadeendring.

  – Fra 5. januar støtter dessuten Enova solcelleanlegg. Vi har fått om lag 15.000, - i støtte for vårt, forteller Sveli, som måtte ty til svenske eksperter da han skulle sette opp anlegget.

  – De er mye lenger fremme enn oss. Og det viktigste for meg var at de tok ansvaret for alle ledd i prosessen, sier Sveli.

  Han gleder seg nå til å bruke dagslyset blant annet til å lade Teslaen sin.

  Hvis garasjeanlegget kun skulle produsert strøm til Teslaen kunne den kjørt 24.000 kilometer på den årlige strømproduksjonen fra anlegget, men den ferske solkraftverk-driveren har også planer om å bruke deler av strømmen i huset sitt.

  Solcellebyen Moss

  Ordfører Tage Pettersen synes Svelis miljø-initiativ var bra og håper flere mossebeboere følger etter.

  – Moss har blitt solcellebyen! Dette er fremtiden. Selv om vi i Norge ligger etter land som Danmark og Sverige. På et halvt år er det åpnet to anlegg som produserer strøm nok til å selge inn på nettet. Jeg lover å være med å klippe snoren også på de neste åtte anleggene, smilte ordføreren før han skrudde på kraftproduksjonen i garasjeanlegget hos Sveli.

  Helt uten å få støt.

  Det er det svenske firmaet Kraftpojkarna som har satt opp det 40 kvadratmeter store solkraftverket til Sveli. Et kraftverk med hele 25 års garanti.

  Nå håper solkraftentusiasten Sveli flere vil følge etter og sier det de som ønsker det, kan få link til å følge med på hva hans anlegg produserer til enhver tid.

  Artikkeltags