Det er høstferie og forsikringsbransjen benytter anledningen til å minne oss på at det er meldt om store snøbyger flere steder i landet. Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Trøndelag, Oppland og Hedmark er alle steder som kan vente seg lokalt store snømengder.

Skal du nordover i landet med bil er rådet klart: bytt til vinterdekk.

– Erfaringsmessig vet vi at høstferieukene innbefatter en god del trafikkulykker. Mange bilister overraskes over snø og is på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange i det lengste med å skifte til vinterdekk, til tross for at de vet at de risikerer å møte snøbyger og nullføre på veien sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Havner man i en ulykke risikerer man attpåtil redusert erstatning ved å bruke feil dekk etter forholdene, utdyper han.

Codan Forsikring erfarer også at det blir flere ulykker på veiene i høstferien. De viser til en undersøkelse de har fått utført hvor nesten seks av ti bilister svarer at de sjelden eller aldri føler seg utrygge på glatt føre.

– Mange ulykker skjer fordi bilistene ikke tilpasser farten etter forholdene. Det er viktig å senke farten, holde avstand til bilen foran og huske på at bremselengden er lengre på glatt føre, sier skadesjef for motorkjøretøy Andrea Lervik Lystad i Codan Forsikring.