Første tilfelle av koronavirus påvist i Fredrikstad

En mann bosatt i Fredrikstad kommune har testet positivt på koronavirus, melder Fredrikstad kommune. Kommunen frykter ikke at dette gir grunn til å tro at flere i Fredrikstad er blitt smittet.

DEL

Mannen, som hadde vært på tur i et smitteutsatt område, var nemlig klar over at han kunne ha vært utsatt for smitte og oppførte seg deretter allerede før han kom hjem til Norge, opplyser kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad kommune.

– Dette er en mann som har kommet hjem fra et område med vedvarende smitte, men som allerede før han kom hjem var klar over at han kunne ha vært utsatt for smitte. Derfor tok han veldig gode forholdsregler helt fra før han kom hjem. Dermed har vi full kontroll på nærkontakter og har sjekket ut det, sier Lund Danielsen til Fredriksstad Blad.

Fakta om koronaviruset

  • Et tidligere ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon.

  • Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

  • Smitten ble i begynnelsen knyttet til et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.

  • Viruset har fått betegnelsen SARS-CoV-2

  • Det finnes ingen vaksine eller kur mot viruset

  • 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse".

  • I en pressemelding utstedt 27. februar maner WHO til samarbeid i reise- og turistbransjen
  • Norske innbyggere anbefales å følge med på Folkehelseinstituttets hjemmesider

Kilder: Fhi.no (Folkehelseinstituttet) og who.int (Verdens helseorganisasjon)

Frykter ikke flere smittede

Kommunen konkluderer dermed med at dette tilfellet ikke gir noen grunn til å frykte at det er flere i Fredrikstad som er smittet som følge av dette.

Det var tidligere denne uken at mannen kom hjem fra reisen og umiddelbart fikk testet seg. Torsdag bekreftet Folkehelseinstituttet bekreftet at mannen er smittet av koronaviruset. Av personvernhensyn vil ikke kommuneoverlegene opplyse hvor mannen hadde vært.

Mannen er ikke alvorlig syk.

De opplyser også at alle som har hatt nær kontakt med mannen, er kontaktet og for tiden i hjemmekarantene.

– Siden personen har tatt veldig gode forholdsregler, er det bare et lite fåtall med nærkontakter det dreier seg om, sier Lund Danielsen.

39 testet for viruset

Kommunen opplyser at den smittede mannen følges opp av Fredrikstad kommune i samarbeid med nasjonale helsemyndigheter.

– Hvor mange sitter i karantene i Fredrikstad nå som følge av mistanke om koronavirus?

– Jeg har ikke noe totaltall, fordi det er litt ulike typer karantene. Noen er i karantene i en 14-dagersperiode for å finne ut om de kan ha blitt smittet, mens andre er i midlertidig karantene i påvente av et testresultat. I og med at det er litt forskjellige kategorier og lengder, endrer totalantallet seg stadig, sier Lund Danielsen.

Hun kan opplyse at det per torsdag er 39 som har testet seg for viruset i Fredrikstad.

Artikkeltags