Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret planlegger å fly lavt med kraftige fly

Artikkelen er over 1 år gammel

Over Østlandet vil noen store jernfugler fly.

(Smaalenenes Avis) Denne uken er det planlagt formasjonsflygning over flere deler av landet. F-35 vil fly sør for Ørland, F-16 vil fly nord for Bodø, og Hercules C-130J vil fly på Østlandet.

Forsvaret opplyser at hensikten med treningen er å øve på å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly. Kampflyene vil også legge seg i en julestjerneformasjon over deler av landet for å markere slutten på året.

– Dette er en fin anledning til å trene formasjon med flere kampfly, noe vi sjeldent gjør, sier sjef for 332 skvadron, oberstløytnant Ståle «Steel» Nymoen. Luftforsvaret har gjennom hele året feiret sitt 75-årsjubileum. Da er det spesielt fint å avslutte året med en slik markering.

Ifølge planen skal Hercules-flyene fly over deler av Østlandet i dag (torsdag). Men værforholdene kan forandre på planene.

DETTE ER HERCULUS-FLYENE

C-130J Hercules er et allsidig taktisk transportfly. Oppgavene til Hercules omfatter i hovedsak transport av personell og materiell for Forsvaret.

​​Flyene gir også taktisk transport- og logistikkstøtte til norske spesialstyrker for direkte innsetting av disse styrkene i eventuelle operasjonsområder. Dette inkluderer også antiterrorberedskap. Flyet er i stand til å støtte sivile instanser ved behov, for eksempel ved miljøulykker, krisehåndtering og nødhjelpaksjoner.

Hercules hører til 335-skvadronen som holder til på Gardermoen. Skvadronen er en kampklar militær enhet med spesialkompetanse innen taktisk lufttransport.

​Korte fakta om C-130J HERCULES:

 ​Funksjon: Transportfly

 Produsent: Lockheed Martin (USA)

 Lengde: 34,4 meter

 Høyde: 11,8 meter

 Vingespenn: 40,4 meter

 Egenvekt: 86 000 pund (39 tonn)

 Lastekapasitet: 47 800 pund (21,6 tonn)

 Marsjfart: 355 knop (657 km/t)

 Rekkevidde uten last: 3700 nautiske mil (6850 km)

 Rekkevidde med last: 2500 nautiske mil (4600 km)

 Marsjhøyde: 27 000 fot (8230 meter)

Kilde: Forsvaret

Kommentarer til denne saken