Fortsatt uansvarlig klimapolitikk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt Før helgen lanserte Høyre, FrP, KrF og Venstre den nye regjeringsplattformen. På klimapolitikken må den nye regjeringen måles på konkrete klimakutt i Norge, som sikrer at vi oppfyller vår del av forpliktelsen til Parisavtalen og hva de gjør for å begrense eksport av klimaskadelig olje og gass.

Fasiten er at det er få nye konkrete tiltak, og de få som slapp gjennom, som økning i CO2-avgiften, spises opp av at regjeringsplattformen legger opp til en fortsatt storstilt utvinning og eksport av olje og gass. Nye områder skal åpnes for oljeindustrien, og de stadig mer kritiserte skattefordelene oljeindustrien nyter godt av skal videreføres.

Det er bare noen måneder siden FNs klimapanel var tindrende klare - verdens klimagassutslipp må halveres innen 2030 om vi skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Allerede nå, med 1 grads oppvarming merkes klimaendringene lokalt i Norge, blant annet gjennom mer ekstremvær som tørke og flom. Til tross for klimapanelets formaninger om klimakutt viderefører regjeringen sin uansvarlige oljepolitikk.

FN-rapporten synes å være glemt av hele regjeringen. Som de største partiene må Høyre og FrP ta hovedansvaret for den sviktende klimapolitikken. Det er nemlig ikke slik at klima er en særinteresse det er opp til de mindre partiene å ivareta. Samtidig er det definitivt skuffende at Venstre og KrF støtter en regjering som ikke ser alvoret i klimasituasjonen.

Verdens oljeforbruk skal ned, ikke opp, og da kan ikke Norge lete etter mer. Kampen mot ny norsk oljeutvinning har fått seg et skudd for baugen med denne regjeringsplattformen. Mens regjeringen skuffer, jobber vi videre med klimasøkmålet som ligger an til å bli det viktigste virkemiddelet i kampen mot oljeindustrien. I klimasøksmålet saksøker vi, sammen med Natur og Ungdom og flere andre organisasjoner, staten på grunn av de nye oljelisensene delt ut i 23. konsesjonsrunde.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.