Gå til sidens hovedinnhold

Allemannsretten: Det er nå det gjelder

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Allemannsretten er Norge på sitt beste, og noe alle partiene burde slutte opp om. Derfor har SV foreslått å grunnlovsfeste allemannsretten. Nå er forslaget i sluttinnspurten. Stortingets konstitusjonskomite skal gi saken fra seg midt i januar og det er akkurat nå partiene bestemmer seg for hva de skal stemme i denne saken.

Det er uklart om det blir flertall. Uklart om vi kommer til å sikre Grunnlovens beskyttelse av en umistelig frihet vi i Norge har. En rettighet som har formet folk og samfunn på godt, nemlig allemannsretten.

Tenk på hvilken frihet allemannsretten har gitt oss alle. Retten til å være i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen, er en del av vår viktige kulturarv. Vi kan gå i skogen, alle sammen. På fjellet og langs stranda. Vi kan ankre opp båten vår en varm sommerdag. Vi kan bade, telte og gå på ski uten å spørre om lov. Vi kan plukke blåbær og sopp helt gratis, uavhengig av hvem som eier grunnen.

Allemannsretten stiller oss alle likt til å bruke friområder og natur. Stand, rang, opprinnelse og eiendomsrett begrenser ikke vår frihet. Den bygger derimot fellesskap og er et utrolig viktig symbol på at landet er for alle. En umistelig og gammel rett som har formet samfunnet og mange av lovene våre.

Vi er frihets- og naturelskende mennesker. Vi er til og med på vårt beste når vi bruker allemannsretten. Da vi møtes i skogen, på fjellet eller i fjæra. Da hilsen vi jammen på helt fremmede mennesker og snakker sammen. Vi møtes på likefot og tør å være mer åpne og nysgjerrige på hverandre.

Fordi vi eier disse verdiene sammen og bruker dem i fellesskap, vil vi også bygge det beste grunnlaget for å ta vare på dem. Vi tar det for gitt i Norge at det er slik, men det kan vi langt fra være sikre på vil vare evig. Derfor er det så viktig å få allemannsretten inn i Grunnloven. Da blir det vanskeligere å svekke den eller fjerne den.

Allemannsretten er en av de mest praktiske og håndgripelige rettigheter vi har og samtidig er den et tydelig symbol på frihet og likhet i samfunnet. En verdi som har formet, og skal forme, Norge som nasjon.

Jeg er sambygding med den store dikteren Hans Børli. Han hadde sitt liv i skogen, han måtte vel det. Men samtidig har han i et av sine dikt beskrevet veldig godt hva allemannsretten handler om. «Jeg har aldri eid et tre. Ingen av mitt folk har noensinne eid et tre – (...) Likevel eier vi skogene med blodets røde rett.» Han sier videre: «du kan kjøpe tusen mål skog og tusen mål til, men (...) ikke gleden ved å gå heimover når røslyngen blømmer langs stien. Nei, vi eier skogene, slik barnet eier si mor.»

I ukene som kommer, på vei inn i juleferien, minn menneskene, tenk over allemannsrettens verdi og hva den betyr for oss. Vi eier i dag alle skogene og naturen og opplevelsene, og det kan vi sikre gjennom Grunnloven. Da blir vi også glade i naturen og vil ta vare på den. For Børli hadde rett. «vi eier skogene som barnet eier sin mor.»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.