– Dersom antall julegaver går opp i år igjen, betyr det også mer emballasje – og et større ansvar, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Julehandelen forventes å nå nye høyder i 2019, ifølge Virke. Nasjonalt kommer vi til å handle for 58 milliarder kroner i desember, viser prognosene.

I Østfold beregnes verdien på julehandelen til 2,7 milliarder kroner, eller 9131 kroner per innbygger i fylket. Det er opp 0,5 prosent fra 2018, meldes det i pressemeldingen.

– Vi har grunn til å tro at minst 62 000 tonn emballasje følger med årets norske julehandel, og mye av dette havner under treet. Da gjelder det å motstå fristelsen det er å bare stappe alt usortert i søppelsekker, eller hive det i peisen, sier Røine.

– Lag avfallsstasjoner i stua

Hun foreslår derfor at man i god tid før julekvelden lager kildesorteringsstasjon i stuen. På den måten kan man fortløpende rydde opp i isopor og gavebånd, plastemballasje, kartong og gavepapir.

– Isopor blir statisk på sorteringsanleggene, og er derfor vanskelig å gjenvinne. Lever den heller på en miljøstasjon eller kast den i restavfallet, oppfordres det.

Gavebånd er også et stort problem, fordi det setter seg fast i mekanikken på sorteringsanlegg. Bånd skal derfor kastes i restavfallet.

Samtidig er det viktig at du sorterer og leverer plast- og kartongemballasje i kommunens innsamlingsordning, slik du pleier resten av året, råder Grønt Punkt Norge-sjefen.

Gavepapir er ikke papir

Gavepapir har også i mange år vært et problem for avfallsbransjen, fordi det ofte inneholder store mengder leire og fargestoffer – og veldig lite papirfiber. Dette avfallet skal derfor ikke leveres med pappemballasje og kartong, og mange kommuner har begynt å samle inn gavepapir i egen sekk i etterkant av julefeiringen. Her kan du la gavebåndet følge med, slik at også dét går til energiutnyttelse.

– Et tips er å bruke resirkulerbare gaveesker av kartong, eller gaveposer som er laget av gråpapir. Og bobleplasten som beskyttet julegaven din i år, kan kanskje rulles sammen og gjøre en like god jobb neste jul, foreslår Røine.

Hun forteller at materialene i både kartong- og plastemballasjen kan gjenvinnes mange ganger. Resirkulert plast kan blant annet bli til tannbørster, lagringsbokser, rør, blomsterpotter og plastposer. Papp og kartong blir gjerne til nye kartong- og pappesker.

Ifølge en spørreundersøkelse Kantar har gjort for Grønt Punkt Norge i årets siste kvartal oppgir 78 prosent av respondentene fra det kommende Viken-fylket at de kildesorterer plastemballasje, mens 89 prosent kildesorterer papp og kartong.

Grønt Punkt Norge