Advarer etter nytt funn av giftampull

GIFTIG: Denne ampullen ble funnet i Rygge og har mest sannsynlig et svært giftig innhold.

GIFTIG: Denne ampullen ble funnet i Rygge og har mest sannsynlig et svært giftig innhold. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I Vestfold er det gjort flere funn av dødelige giftampuller fra krigens dager, nå er det gjort to funn av slike ampuller i vårt vårt distrikt. Den siste ble funnet i Råde i går – torsdag. Fredag ettermiddag fikk Moss Avis også inn melding fra en turgåer som hadde funnet et ampull på Jeløy forrige helg, men ikke skjønt hva det var.

DEL

– Det er gjort et nytt funn av en giftampull i vårt distrikt. I går, torsdag, ble det funnet en slik i Råde, melder brannsjef Rune Larsen til Moss Avis fredag klokken 12.40.

Tidligere på dagen hadde han opplyst om et funn som ble gjort for en liten stund siden:

– Vi fikk melding om funn av en slik ampull og rykket ut for å hente den, men stedsbeskrivelsen var ganske unøyaktig, så vi fant den rett og slett ikke, sier brannsjef Rune Larsen i Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB).

Kan inneholde cyanid

– Vi lette ganske lenge i fjæra, men det hjalp lite. Vi kontaktet melder på nytt, men vedkommende klarte ikke å gi oss noen nærmere beskrivelse, så da vet vi at det i hvert fall ligger én slik ampull i vårt distrikt.

– Hvor var dette?

– Det var i Rygge, svarer brannsjefen kort.

Ampullen er trolig fra 2. verdenskrig, den er rundt seks-sju centimeter lang og inneholder diverse midler som ble brukt som et måleinstrument av tyskerne under krigen for å påvise stridsgasser. Brannvesenet går ut ifra at alle ampullene er giftige. Giftinnholdet kan variere og enkelte typer kan inneholde cyanid.

Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt er alle ampullene giftige. De farligste inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være dødelig. En ampulle inneholder ca. 80 mg.

Varslet om funn på Jeløy

– Hva skal man gjør om man finner en slik ampull?

– Man skal for all del ikke berøre den, da kan skaden skje. Det er viktig å kontakte oss så fort som mulig, med en så nøyaktig stedsangivelse som mulig, og ta gjerne et bilde som kan sendes oss. Man kan selvfølgelig kontakte politiet også, avslutter MIB-sjefen.

SISTE: En leser forteller i en mail til Moss Avis fredag kveld at hun meldte fra til politiet fredag om at hun fant en giftampull på Jeløy forrige helg.

– Jeg forstår nå at det var en giftampull jeg fant på stranda i Singelbukta på Jeløy forrige helg. Jeg lot den ligge igjen midt på stranda og er nå utenlands, men jeg ba politiet ta seg av det, sier leseren som ikke har hørt noe fra politiet om de har funnet ampullen. Nå er hun bekymret for at små barn som leker der skal finne den først.

Det er foreløpig uklart om denne ampullen er tatt hånd om. Moss Avis har fredag kveld ikke lyktes å få tak i Østfold-politiet.

Operasjonsleder hos Øst 110-sentral, sier det i hovedsak er politiet som skal varsles dersom man skulle finne en slik ampull, og de råder folk til å dokumentere hvor den ligger. De kjenner ikke til om ampullen på Jeløy er funnet, eller ikke, og henviser til politiet.

Artikkeltags