(Sarpsborg Arbeiderblad): Etter 21 år som toller møtte Lars Ove Andersen fra Årum veggen i arbeidslivet. Etter lang tids sykemelding er han nå i ferd med å realisere en gammel drøm. I mange år har hund vært en lidenskap, i en årrekke har han trent og konkurrert innenfor brukshundesport, lydighet og sportrening.

– En av mine største interesser har vært å utvikle hund for spesialsøk, nå satser jeg for fullt på det, smiler Andersen.

Med seg på laget har han hunden Billy. En 3 år gammel Australian Shepherd, en rase som opprinnelig ble brukt som gjeter- og vokterhund, men som også egner seg meget godt til å snuse opp det meste den blir trent opp til å finne.

Påvirker inneklima

I samspill med Billy skal de nå ut å finne muggsopp. Etter flere måneder med intens trening er duoen endelig klare for å bistå de som lurer på om de har uønsket muggsopp i hjemmet.

– Det er ikke alle muggsopper som er skadelig, men mange av de kan bidra til dårlig inneklima, hodesmerter, pusteproblemer og de kan gi allergiske reaksjoner, forklarer han.

Via firmaet Hund På Jobb tilbyr de nå sine tjenester til de som lurer på om de har muggsopp i huset. Er det sopp vil Billy med stor sannsynlighet kunne påvise det i løpet av et kort søk.

Gir belønning

Treningen av Billy i søk etter muggsopp har pågått i 2,5 år. Det er en tidkrevende prosess og spisse hundens nese inn mot konkrete lukter.

– En hund kan i utgangspunktet lukte seg fram til alt mulig som avgir lukt. Om det er narkotika, penger eller mennesker så er treningsprosessen den samme. Vi gjemmer luktstoffer som hunden snuser seg fram til og gir den belønning når den finner det den skal søke etter, forteller Andersen.

Grunntreningen som søkshund fikk Billy hos Fjellanger Hundesenter i Bergen. I snitt trener de opp i mot tre timer daglig.

Er godt i gang

Muggsopp er i naturen spesialiserte til nedbrytning av organiske materialer og det er først og fremst slike materialer som blir angrepne i bygninger. Uønsket fukt kan fort gi gode vekstvilkår for muggsopp. Har du vanninntrengning eller lekkasjer gjelder det å få stoppet problemet på et tidlig tidspunkt slik at ikke reparasjonsutgiftene blir for høye.

– I et hus på Manstad oppdaget vi sopp under et vindu i kjelleren. Det var fuktskader over tid som var årsaken til at soppen hadde fått etablert seg. Her fikk huseieren utbedret skaden i en tidlig fase, om dette hadde fått utvikle seg ville skadeomfanget blitt mye større, sier han.

Tjenesten Andersen og Billy tilbyr er i første omgang ment for privatpersoner som mistenker at de har muggsopp i huset. Neste prosjekt for den aktive hundeføreren er å trene opp en hund som kan søke opp døde rotter og mus i husvegger.