Kjære Samferdselsminister.

Etter at Rygge Flyplass på så nedrig og sjofelt vis ble nedstengt i 2016 så har en hel landsdel med opp mot en million mennesker vært gjennom magre år som har blitt toppet med Corona i det siste.

Så både reiselyst og reisebehov er større enn aldri før, og nå er det på tide å få gjenåpnet vår kjære flyplass som ligger der så fin og flott, liten, kortreist, effektiv, miljøvennlig og klar til bruk. Det som i sin tid ble kåret til landets beste flyplass ligger nå der isteden som et minnesmerke langs E6 over famøse politiske vedtak, tråkking på sine velgere, og som et vitnesbyrd over hvordan landet tar vare på sine folk og materielle verdier til tross for at folket vil noe annet.

Vi er lei av å stange oss gjennom pressområdene i Oslo, i unødvendige, forargerlige, miljøfiendtlige reiser for å komme til Gardermoen eller Torp, for så etterpå å fly over det samme området igjen i vår flyreise som er unødvendig forlenget siden vi ikke får bruke vår egen lufthavn som til de grader ville spart miljøet og folk for apati og ergrelser.

Arbeidsledigheten i Øst-Viken har lenge vært en av verstingene på landsbasis, og sysselsettingen har egentlig aldri kommet seg til hektene etter nedstengningen. Gjenoppretting av lufthavnen kan gi regionen tilbake de henimot 1000 arbeidsplassene som man på så tragisk vis tok fra oss i 2016, for ikke å nevne alle slag man også påførte næringslivet i området.

Særlig gamle og uføre har gjentatte ganger gitt uttrykk for at de misliker Gardermoen med sine lange og slitsomme gåavstander, og lengter tilbake til det som var på Rygge med sin effektive og enkle logistikk.

Opparbeidet sinne og reiselyst har fått oss til å samles i ei kampanjegruppe på Facebook som heter:

«Vi som ønsker Rygge Flyplass gjenåpnet».
I løpet av få dager har vi allerede over 26.000 engasjerte og håpefulle medlemmer, og gruppa vokser veldig raskt, ikke minst med ca 100.000 inviterte som ligger der og venter på aksept fra den inviterte for å bli medlem.

Vi har ikke ligget på latsiden for nå er venting gjort om til handling. Politikerne er tilskrevet gang etter gang, og heldigvis så har noen som Erlend Wiborg i FrP, avstått fra arroganse og gitt oss noen håpefulle svar. Andre havner nok på listen over de som (etter valget) ikke svarer på våre henvendelser. Vi har også skrevet til pressen, Avinor, luftfartsmyndigheter, militære grunneiere, samt nesten 50 fly- og charterselskaper for å lokke dem til oss.

Rygge har potensiale i seg til å bli landets nest største flyplass, og nådde nesten 2 mill passasjerer pr år da den var i full drift. Den kunne blitt uendelig mye større om man fjernet urettferdige restriksjoner på for eksempel nattflyvning, antall passasjerer, antall flyavganger for ikke å nevne den forhatte flyseteavgiften.

Terminalanlegget på ca 17.000 kvadratmeter og 3000 parkeringsplasser er regulert til luftfart, og noe annet er heller ikke ønsket av hverken grunneiere eller regulerende myndigheter. Man må derfor ikke prøve seg med å bruke det til noe annet som for eksempel varehus eller lignende. Og skulle den bli beslaglagt av amerikanske styrker så er jeg redd for at innbyggerne vil se på det som en okkupasjon av vår kjære lufthavn, og reaksjonene kan bli deretter. Ytterligere provokasjon i form av en 3.rullebane på Gardermoen før Rygge er gjenåpnet vil være helt utålelig.

For oss er det nærmest likegyldig hvem som blir nye eiere og driftere av flyplassen, bare vi får gjenopprettet chartertilbud, rutetilbud og annet slik det var på sitt beste.

Dagens samferdselsminister gikk før valget inn for at Avinor skulle komme inn som eiere. Den lovnaden har han nå mulighet for å etterleve i å med at han som minister er enerådende eier av Avinor.

Så kjære minister. En hel landsdel og et helt folk venter på gjenåpning som må skje så fort det lar seg gjøre, for vår tålmodighet er slutt og vi finner oss ikke lenger i å bli tråkka på slik man hittil har gjort i denne saken. Om regjeringen med AP og SP holder sine lovnader og går sammen med FrP har dere alene flertall i Stortinget og kan dermed sikre deres første, store politiske seier i fornuftens tjeneste. Og selv om det også finnes motstandere av Rygge Flyplass så signaliseres det også positivitet fra andre partier, så disse kan gjerne også bli med på seiers- og åpningsfesten. Her har politikerne en unik sjanse til å gjøre opp for alt det famøse som er gjort tidligere, og dermed styrke tilliten fra velgerne.

Så hva er det vi venter på? Joda, vi venter på at samferdselsministeren skal holde det han lovet før valget og nå fra førersetet sette i gang en hurtigarbeidende prosess for gjenåpning av en flyplass hvor de nye eierne vil få en diger supporterklubb på kjøpet.

Det nytter ikke å gjemme seg bort nå, for vi fortsetter mobiliseringen, og kommer ikke til å gi oss før flyplassen er gjenåpnet. Men vår tålmodighet kan muligens stagges litt om du i det minste gir oss et midlertidig, positivt svar slik at vi slipper å ikle oss de gule vestene for å vinne fram.

Med forventningsfull hilsen

Råde 23.10.2021
Tor-Magnus Seglsten