Det bekrefter leder for nærpolitiet i Moss, Kristoffer Haakonsen overfor Moss Avis.

Nå på høsten og mot vinteren betyr det mer dugg på bilrutene – og ikke minst frost da gradene bikker minus.

– Blir man stoppet av UP på grunn av dette med sikt, så har man brutt paragraf 1–3 i forskriften om bruk av kjøretøy. Da kan man absolutt få et forenklet forelegg, eller bli bøtelagt som det heter på folkemunne, forklarer Haakonsen.

Derfor kan det å kjøre uten tilstrekkelig sikt bli dyrt for lommeboka. 2.800 kroner er summen du må ut med hvis politiet mener du har brutt den paragrafen.

– Da vil bilister få et tilbud om et forenklet forelegg, kontra det å bli anmeldt, understreker han.

Dette er forskriften om bruk av kjøretøy § 1-3

Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Hentet fra Lovdata.

– Hvert år tar folk snarveier

Hva som går under tilstrekkelig sikt vil forbli et definisjonsspørsmål – men politiet har et minstekrav for bilistene som skal ferdes på veien.

– Vi opererer med at man skal minst ha god sikt ut frontruta og siderutene. Er det mye is skal du minimum skrape like stor flate som vindusviskerne dekker. Har man for dårlig tid, skal man heller la være å skrape siderutene bak og bakruta.

– Men det førstnevnte er absolutt minimum. Vi anbefaler å skrape alt, understreker han.

Selv om dette er en tematikk som blir satt på dagsorden av norske medier hvert eneste år – så er det alltid noen bilister som ofte får for dårlig tid.

– Det er alltid noen bilister som tar snarveier, så dette trenger folket en påminnelse om hvert år.

– Er bilisten virkelig sløv, og kun skraper fram ett lite kikkehull blant frosten, kan man også bli anmeldt og i verste fall miste førerkortet. Hvis man i all hastverkenes tid ikke tillater seg å bruke mer tid med skrapa, kan det virkelig få store konsekvenser, poengterer nærpolitilederen.

– Ta vare på seg selv og andre

– Kan du si noen ord om hvorfor det er så viktig med tilstrekkelig sikt?

– I utgangspunktet er det for å ivareta andre bilister, og ikke minst deg selv. Det å ha utsyn er helt avgjørende for kjøreferdighetene. For lite utsyn gjør at man kan gå glipp av andre myke trafikanter og bilister, samt ha mindre oversikt ved kryss, rundkjøringer og fotgjengerfelt – så enkelt er det, svarer Haakonsen.

Og han fortsetter:

– Vi nærmer oss høsten, en mørkere årstid. Da gjelder det også å være synlig som gående, så det er viktig å huske refleks. Det er en forferdelig kombinasjon å være myk trafikant uten refleks, og ha bilister på veien uten sikt.

– Sørg for å ha en skrape tilgjengelig

Avslutningsvis kommer Haakonsen med tre punkter han ønsker at alle bilister skal ha i tankene.

  • Sørg for å ha en skrape tilgjengelig. Allerede nå kan du gå ut å legge den i bildøra. Har du ikke skrape, skal du gladelig få en av oss.
  • Det er viktig å beregne litt ekstra tid om morgenen. En tabbe mange gjør er å ha alarmen på det samme vekke-tidspunktet. Legg inn litt ekstra tid der, så får man alltids litt ekstra tid.
  • Husk at du er til stor fare for andre hvis du kjører med dårlig sikt. Med for dårlig sidesyn kan det fort eksempelvis bli vanskelig å få øyne på små barn som ferdes.