Gå til sidens hovedinnhold

Gode nok for resten av verden, men ikke Moss?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kim Brandstrup sitter på sin høye hest og tillater seg nokså drøye insinuasjoner om at de planlagte «smilefjesene» ved Sjøbadet skulle tilsvare ukebladromanens eller bygdeteaterets amatørmessige og provinsielle nivå, jamfør hans innlegg i Moss Avis 24. juli.

Han nevner at det er et tankekors at praktanlegget av Carl Nesjars prisme-skulpturinstallasjon var gaven til Moss by da den fylte 260 år, mens 300-årsgaven er smilefjesene på Sjøbadet.

Gallerist Brandstrup gir noen eksempler på kunstverk av høy kvalitet; «Norwegian Lady»ved Sjøbadet av Ørnulf Bast, Frans Widerbergs krukke i Møllebyen og Kirsten Ortweds skulptur «14-7-2006» i Nesparken.

Når det gjelder andre kunstverk av BruceNaigles, kunstneren bak verket med de lattermilde ansiktene, de såkalte smilefjesene, finnes skulpturer av ham i mange hjem og kontorer rundt om iverden. Ved den årlige utdelingen i Oslo Rådhus av hedersbevis til internasjonale bedrifter som har utmerket seg ved å ha en etisk og bærekraftig profil i sitt arbeid for fred , «Business for peace», er det den samme kunstneren som står bak disse skulpturene. Bak hedersprisen står et uavhengig utvalg av nobelprisvinnere innen fred og økonomi. Prisen deles ut til mennesker som på en etisk måte har skapt økonomiske verdier som gavner samfunnet.

– Det er bra folk blir forbanna

Naigles uttalte i forbindelse med enutstilling i.2016 at han ønsket å «trigge en positiv, varm og humoristisk følelse» gjennom sine skulpturer, som da ble stilt ut. (Moss Avis 1. des.2016).

Kunst kan vise oss et speil av vår humanitet. Humor og latter kan være katalysatorer for endring. Det sammensatte, uforståelige og det som skaper dissonans, kan transformeres gjennom humor – hvis vi er villige. Smilet er som gråten, blant de fremste kjennetegnene i vår menneskelige dialog.

Det er nettopp dette Bruce Naigles har greid å formidle i sine skulpturer, og som har gitt resonans og gjenkjennelse hos mange mennesker. Å speile virkeligheten er kunstens innerste vesen og et vesentlig kriterium.

Kommentarer til denne saken