Med alle forbehold om økte koronasmitte i samfunnet: Foreløpig ser det ut som om vi kan glede oss over en nesten normal førjulstid med handling, festligheter og julebord.

Et julebord eller en årsmiddag med kolleger arrangeres ofte for å avslutte et arbeidsår. Hensikten er hyggelig samvær og å feire et godt samarbeid i teamet. Men husk at du fortsatt er på jobb.

Når du er på julebord eller i andre sosiale sammenhenger med jobben, gjelder de samme reglene som i arbeidshverdagen. Det er alltid lurt å tenke gjennom og snakke om hvordan man vil ha det sammen på jobben. Det gjelder både i hverdag og fest.

I Drammens Tidende kan vi lese at kjøkkensjef ved restauranten Ask & Loke i Drammen Jonatan Arntzen kommer med flere råd til julebordsgjestene. Han tar opp edruelighet og vanlig folkeskikk når man er ute på byen. Dette er gode råd som jeg gjerne vil slutte meg til.

For det første: Vorspiel er hyggelig, men det beste hvis man skal ha det hyggelig en lang kveld, er å ta det med ro. For mye alkohol innabords er ikke hyggelig for noen. Skal dere på en restaurant, er det faktisk i strid med loven å skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

For det andre: Restaurantbransjen har hatt det vanskelig under pandemien. Mange valgte å finne seg en annen jobb etter måneder med ledighet eller permittering. Nå sliter bransjen med å skaffe nok folk til en travel julebordsesong. Ha derfor tålmodighet med de ansatte. De har mye å gjøre, kan være ferske i faget eller under opplæring. Husk også at det tar litt tid å lage god mat. Det kan lønne seg å bestille på forhånd hvis dere er en større gruppe.

For det tredje: Som utelivsgjest er det svært viktig å ta hensyn til dem som jobber i restauranten og baren. Husk at de som serverer dere og gjør det hyggelig for dere på julebordet er ansatte som er på jobb denne kvelden. De har rett på et trygt og godt arbeidsmiljø uten trakassering og krenkelser. De må få gjøre jobben sin uten utidige kommentarer fra gjestene. Alle har en selvsagt rett til en trygg arbeidsplass fri for trakassering.

For det fjerde: Ledere har et særskilt ansvar for å sikre at festen er hyggelig for alle som deltar. Hvis du opplever at en kollega går over streken, så si ifra med en gang, og forvent støtte fra leder og kollegaer.

Sist men ikke minst: Jeg ønsker alle en hyggelig førjulstid. Vi fortjener alle en hyggelig kveld etter et og et halvt år med pandemi. Medlemsbedriftene våre i Reiseliv er fullbooket. De gleder seg og står klare til å yte sitt beste.