– Vi er opptatt av at russen skal ha en sikker russetid, også på veien. Vi vil derfor kontrollere flest mulig kjøretøy for å sikre at de er i god stand, sier sjefingeniør Tormod Normark Schau i Statens vegvesen i en pressemelding.

Derfor tilbyr de gratis kontroll på både russebusser- og biler. Og med oblat i frontruta kan russen unngå de større tekniske undersøkelsene på veiene i mai.

Vil hjelpe

Statens vegvesen ber også russen ta kontakt med dem om de skulle ha spørsmål før de bygger om bussene og bilene sine. Det kan nemlig være en god del regler man må sette seg inn i.

– Det er derfor lurt å ta kontakt med oss i Vegvesenet før dere setter i gang større ombyggingsprosjekter. Vi kan rettlede dere slik at ombyggingene både blir lovlige og trafikksikre. Vi kan også gi tips og råd om montering og bruk av aggregat, seter, brannslukningsapparat og annet utstyr til kjøretøyet, sier Schau.

Rett sjåfør

I tillegg til å sørge for at bilen eller bussen er i god stand, er det også viktig å ha en sjåfør med de rette kvalifikasjonene. Særlig på bussene er russen avhengig av å leie inn hjelp. Sjåføren har ansvaret for at reglene for kjøre- og hviletid overholdes, i tillegg til å passe på passasjerantallet i bussen.

– Det er viktig å være klar over at disse reglene er til for dere og andres sikkerhet, og at dere ikke krever at sjåføren bryter reglene. Det er viktig at sjåføren får pauser, ikke har med flere i bussen enn den er registrert for og at dere ikke forstyrrer sjåføren under kjøring, sier Schau.

Du finner mer informasjon her.