Gå til sidens hovedinnhold

Er du "gay" eller?

Artikkelen er over 8 år gammel

Man får slengt dritt etter seg. Man blir ikke alltid forstått. Folk ser på deg som ”annerledes.” Skeiv. Gay. Traktorlesbe. Støgge homse.

Det fins så mange fordommer, men samtidig masse forståelse der ute. Noen mener de ikke ville brydd seg om vennen sin kom ut av skapet, men så fort det skjer trekker de seg litt tilbake. Hvorfor er det sånn?

Selvfølgelig er det langt fra alle som tenker på det som rart eller annerledes å være homofil. Noen bryr seg ikke en døyt og har egentlig aldri tenkt over hvilken legning vennene sine har, mens andre er dømmende og uvitende.

Hva er egentlig homofili?

Man liker en av samme kjønn, enkelt og greit. En homofil gutt blir ikke forelsket i hver eneste gutt han ser, på samme måte som en heterofil gutt ikke blir forelsket i hver eneste jente han ser.

Om noen kommer ut av skapet, eller det går rykter om at noen ikke er 100% heterofile kan det bli type tanker som: ”Oi. Han ser på meg, han er sikkert forelska i meg, æsj!” eller ”Hallo, jeg vil ikke dusje med henne, hun er LESBISK!!”

Men er det sånn?

Svaret er nei. Uansett hvem du er eller hvilken legning du har blir man forelsket, men om det er en gutt eller jente, en som er yngre eller eldre enn deg, så er det ikke sånn at noen blir forelsket i ALLE jenter, eller ALLE som er 17 år.

Jeg tok en tilfeldig forbipasserende og spurte han om følgende:

Hva tenker du når du møter en som er homofil?

- Ikke noe spesielt?

Hva hadde du sagt om vennen din hadde sagt at han var homofil?

- Jeg hadde blitt overraska, men ikke sett ned på han, eller tenkt noe spesielt.

Så du hadde ikke automatisk tenkt at han likte deg?

- Nei, selvfølgelig ikke?

Mange svarer slik, men ikke alle.

Og selv om vennene dine ikke er homofobiske så er det ikke alltid like lett å stå fram.

Men hva er det med dette? Hvorfor er det sånn?

Hvorfor er det mer spesielt om en gutt sier at han liker en gutt enn det er at en jente sier hun liker en gutt?

Det kan ha noe med hva ”society” mener er det riktige. Helt fra vi er små hører vi om prins og prinsesse, ikke prins og prins. Vi vet at det må være en mann og en dame til for å lage barn, men det betyr ikke to menn eller to damer ikke kan være forelsket!

Jeg har mailet med en anonym kilde som gjerne ville fortelle hva hun føler, mener og tenker om temaet.

”Jeg har aldri hatt problemer med å snakke om hvor fine eller digge jenter er, men ingen har tenkt på meg som lesbisk eller bifil, tror jeg. I alle fall ikke mange. Kanskje fordi jeg har snakket om det så naturlig? Eller bare fordi jeg er jente?

Jeg føler nemlig at det er litt annerledes med gutter. Nevner de ting som ”Han var kjekk!” eller ”Damn, han hadde fin mage!” så tenker man med en gang at han er homo.

Jeg føler også at gutter ikke kan gå i trange bukser eller feminine klær uten å bli stempla som ”gay”. Selvfølgelig er det jo en del homser som går i type ”Jan Thomas-klær”, men det blir liksom sett på som noe nedsettende…

Og det er mer. ”Han er homse” burde ikke vært noe ille å si… Det burde vært på lik linje som å si ”Kjæresten til Ane heter Thomas.” Men måten det blir formulert, og tonefallet det blir sagt på. Liksom ”Hahhaha, taper. Du er gay!”, er ikke noe positivt å høre, uansett om den som sier det ikke mener det.

Jeg kjenner flere som ikke ville avsluttet et vennskap hvis kameraten var homofil, men samtidig slenger de dritt som ”Hahhaha, du er homo ass, du kan jo ikke gå i de buksene eller gjøre det!” De har ikke noe imot homofile, men kødder med det, og bruker det som skjellsord. De får det til å virke galt og setter på en måte de med en annen legning i bås. De gjør at det blir vanskeligere å stå frem.

Dette er sånn jeg føler det og andre føler det sikkert helt annerledes. Jeg husker en gang jeg ble stilt et direkte spørsmål om jeg var bifil. Det var vanskeligere å svare på det, enn det er å bare generelt snakke om den sykt fine kroppen til hun kjendisen der. Og kanskje er det også det at man ikke alltid vet helt selv. Liker jeg hun, eller bare beundrer jeg hun?

Også er det jo dette da. Vi er ungdommer. Hormonene bobler, og man kan føle at vennen eller venninna si er alt for en i en liten periode uten at man senere i livet noen gang blir forelsket i en av samme kjønn.

Artikkelen er skrevet av Mari Ihleby for Grevlingen skoleavis

- Jente 14”

Så husk dette: Tenk deg om før du sier noe nedsettende om noen andre. Vi er alle mennesker, og ingen er like. Hvit eller svart, gammel eller ung, homofil eller lesbisk, det har ingen ting å si.