Gullsporen, det mest fornemme av alle gjenstandsfunn fra vikingtiden i Norge, bør derimot oppleves «live». Og trolig har mossinger flest akkurat nå en «én gang i livet»-mulighet for å få se den i Moss.

Skal snart tilbake til Oslo

Sporen er nemlig tilbake i distriktet for aller første gang siden den ble funnet i nærheten av Værne Kloster i Rygge i 1872. Og ingen vet når den eventuelt kommer hit igjen.

Fra 4. til 21. januar stilles herligheten ut i Moss by- og industrimuseum, før den skal tilbake til Kulturhistorisk museum. Utstillingen er åpen hver ettermiddag, men allerede litt ut i neste uke er altså muligheten forbi.

Og selv om Gullsporen danket ut Mossekråka i duellen om å pryde kommunevåpenet i nye Moss kommune, så bør selv kråkas beste venner kjenne sin besøkelsestid.

Gjør inntrykk

7.-klassinger fra Krapfoss skole som besøkte Gullsporen-utstillingen denne uken, var i hvert fall mektig imponert.

– Veldig spennende! Tenk at en over 1000 år gammel gjenstand kan være så fin. Jeg er imponert over alle detaljene på Gullsporen, sa Scott William Tofte.

– Ja, det ser nesten ut som om den er laget av en maskin, istemte Alice Aas Valkonen, som undret seg over til hvem Gullsporen ble laget.

Gammel og god

– Jeg lurer på hvorfor den er så fin når den kanskje har ligget i jorda i nesten 1000 år, sa Kinga Tomczyk.

– Kult at en så gammel gjenstand har så mange detaljer, mente Dawood Nasir.

– Jeg skjønner ikke hvordan de klarte å lage den. Hvor fikk de penger fra og hvor de fikk gullet fra? Spurte Scott William.

Mange spørsmål som er og forblir ubesvarte, selv om museumsvert Knut Funderud delte godlynt av all kjent kunnskap om Gullsporen.

Over 100 daglige gjester

Mange har grepet den gylne muligheten til å se dette smykket av en spore. Vibeke Nielsen ved by- og industrimuseet forteller om over 100 gjester daglig på ukedagene og mange besøkende i helgene.

– Vi har mange grupper med skoleklasser innom. Alle 5.-klassinger i Moss er invitert til utstillingen via Den kulturelle skolesekken. Og elever på andre klassetrinn er også velkommen etter avtale, slik lærerne hadde gjort for Krapfoss skoles 7.-klassinger i dag, forteller Nielsen.

Ekspert på besøk

Torsdag kveld kommer arkeolog og opprinnelig mossing, Frans-Arne Stylegar, til museet med foredraget «Gullsporen fra Rygge – om kongsmenn og konger, daner og nordmenn øst i Viken vikingtid».

Stylegar komme inn på temaer som «Hva er den historiske bakgrunnen for gullfunnet fra Rød? Hvem brukte egentlig sporer av gull i vikingtiden? Bodde det konger i Rygge for 1000 år siden?»

Alle de 70 plassene til gratisforedraget ble revet bort.

Stylegars opptreden inngår i den historiske foredragsserien O(M)oss i anledning byjubileet, og ble både sendt direkte, og er tilgjengelig i opptak.

Gullsporen

  • Gullsporen fra Rød er en spore fra vikingtiden som ble funnet på gården Rød ved Værne kloster i Rygge i 1872.
  • Sporen er det mest fornemme av alle gjenstandsfunn fra vikingtiden i Norge. Funnet ble gjort i to omganger, i 1872 og i 1917, og består av en spore, en smygestol og et remende-beslag, framstilt av 22 karat gull.
  • Funnstedet var en liten dalsenkning, og sporen og remende-beslaget ble funnet over 100 meter fra hverandre.
  • Finner av selve sporen var den svenske landarbeideren Zacharias Andreasson.

Kilde: Frans-Arne Stylegar i Store norske leksikon