– Jeg hadde aldri danset før og tenkte at det kom til å bli vanskelig, men det har det ikke vært, forteller Moh Aljamal (35).

Som elev ved Moss Voksenopplæring er 35-åringen fra Syria en del av en gruppe på ti som for fem uker siden ble med på et helt spesielt danseprosjekt. Allerede førstkommende søndag skal resultatet vises fram i Samfunnssalen i Moss.

– Det er veldig fint å være med på dette og jeg har blitt kjent med så mange fine folk. Jeg tror forestillingen kommer til å gå veldig bra, sier Moh.

Plass i hjertene

Prosjektet Lonely Riders ble startet opp i Sverige i 2016, men har siden utviklet seg til å bli et nettverk som inkluderer alle de nordiske landene.

– Det har tatt av i Norge nå hvor vi jobber mest med voksenopplæringen. I Moss samarbeider vi også med Nonstopfestivalen, forteller Karen Høybakk Mikalsen, kunstnerisk ansvarlig, prosjektleder og utøver.

Forestillingen inkluderer både deltakere fra Moss Voksenopplæring og fire profesjonelle utøvere. Gjennom fem uker har de nå møttes ukentlig for å øve til forestillingen på Samfunnshuset 18. september.

– Man møtes på gulvet hvor mye av kommunikasjonen skjer ikke-verbalt. Her blir kroppen et hjelpemiddel inn i norskopplæringen. Selv om vi kommer inn i dette med høye kunstneriske ambisjoner, merker vi jo at det menneskelige nesten tar over. Deltakerne her har fått en plass i hjertene våre, forteller Karen.

Selve temaet for forestillingen er ensomhet og tilhørighet.

– Mange har, kanskje spesielt de siste årene, kjent på ensomheten. Vi tror og håper at publikum vil føle varme når de ser på forestillingen og at det skaper ettertanke hos den enkelte. Vi håper de sitter igjen med følelsen av fellesskap, sier Live Skullerud som er prosjektkoordinator og utøver.

Særegent

Deltakerne fra voksenopplæringen kommer fra Syria og Filippinene, og er i alderen 26 til 60 år.

– Vi krever ikke at de kan noe fra før, og krever heller ikke et polert resultat. De skal være trygge her. Målet er først og fremst å bygge bruer mellom mennesker, invitere lekenheten inn i livet til voksne og skape tilhørighet, forteller Live og Karen.

Prosjektet bygger på en klar koreografisk struktur med skapende oppgaver, der utøverne får uttrykke seg kroppslig. Prosessen skal gi rom for å lage eget bevegelsesmateriale og gi utøverne et eierskap til forestillingen.

«Gjennom universelle bilder rundt tematikken ensomhet og tilhørighet, skaper danserne i prosjektet og deltakerne en helt særegen forestilling sammen. Gjennom en mulighet til å uttrykke seg gjennom kropp, dans og bevegelse skaper de unike forestillinger med ulike mennesker i ulike lokalmiljø», heter det i beskrivelsen av forestillingen og prosjektet.