Påsken er en fin anledning til å få ryddet opp i hagen.

– Har du ikke begynt å rake enda, må du gjøre det veldig forsiktig, sier Synnøve Urstad, som mener det er fort gjort å rive med seg blomstene som har begynt å vokse under det gamle løvet.

Sammen med mannen Terje har hun de siste 35 årene drevet Urstad Gartneri i Rygge. Familien driver også Blomsterhjørnet Urstad på Dilling, hvor datteren Tone er daglig leder. Det skorter med andre ord ikke på ting å gjøre selv utenom høysesongen.

På gartneriet ble årets hagesesong sparket i gang for flere uker siden, og på vekstbenkene spirer og gror det av urter, grønnsaker og blomster. Noen sorter sår de selv, andre kommer i hus som småplanter og dyrkes videre i drivhuset. Det viktigste er å ha et bredt utvalg av planter slik at kundene finner det de er på jakt etter. Snart vil blomstene ta overhånd, og i midten av april åpner dørene for publikum.

LES OGSÅ: Har du planer om å så?

Beskjæring

Allerede nå kan man gå i gang med utplanting av busker å trær. mens rosene bør få vente litt til.

– Men dette er jo også tiden for å beskjære, påpeker Terje, som villig demonstrerer hvordan man går til verks.

Enkelte sorter som stenfruktstrær, bjørk og lønn skal ikke beskjæres nå, for de risikerer rett og slett å blø i hjel. De får vente til sensommeren eller høsten.

Terje mener det er viktig å vite litt om de forskjellige plantene før man går i gang med beskjæringen. Blant annet er det noen av buskene som blomstrer på fjorårets kvist.

– Klipper man dem for tidlig, går man glipp av årets blomstring. Så det er greit å vite når de ulike buskene blomstrer, sier han.

LES OGSÅ: Få frøene i jorda

Ifølge Terje er det de yngre epletrærne som gir best frukt, men det betyr ikke at ikke gamle epletrær har en viktig rolle for å skape trivsel.

Epletrærne kommer ferdig klippet i fasong fra planteskolen, og behøver ikke å beskjæres før året etter at de er satt i jorda. Man må tenke gjennom hvordan man beskjærer, for at trærne skal få den ønskede formen.

Barlind er et fint alternativ til tuja. Den koster litt mer og vokser saktere, men er samtidig hardfør, dekorativ og tåler salt. En annen vintergrønn plante paret liker godt, er mikrobiota som riktignok blir kobberbrun om vinteren.

LES OGSÅ: - Kan godt være litt streng med rosene

– Den er fin og populær som bunndekker i skråninger, og blir helt grønn om sommeren, forteller Synnøve.

Til forskjell fra plantene som bare skal stusses litt, beskjæres bringebærbuskene ved å fjerne grenene som bar fjorårets frukt.

– De bør man fjerne allerede på høsten, slik at det står igjen 5-6 nye skudd per løpemeter. Disse bør bindes opp, sier Terje.

Det er fjorårets skudd som vil bære årets bær, så de må man la stå.

 

Gjødsel

Man kan også kalke plenen nå.

– Men det er mange som overdriver. Det er ikke nødvendig å kalke hvert år, sier han.

Når man går i gang med gressklipperen, må man passe på å ikke klippe for kort, for da kan mosen fort få overtaket.

Plantene trenger næring, og det er viktig å gjødsle plenen. Og når man først er i gang med den, kan man godt hive litt fullgjødsel i bedene også.

– Men hvis man gjødsler bedene for mye, kan man få planter med lite blomster og mye grønt, advarer han.

Sommerblomstene settes tradisjonelt ikke ut før lenger utpå våren. Men det finnes dekorative blomster som kan trives allerede:

– Stemorsblomstene kan du godt sette ut nå. De tåler noen kuldegrader, sier han.

Blomstene er hardføre og blomstrer stort sett gjennom hele sommeren. Også løkblomstene kan settes ut nå, selv om det fortsatt kan bli noen minusgrader. Og løken kan gjenbrukes.

– De er mange som hiver ut potten med løk når de er avblomstret, sier Terje.

Det er slett ikke nødvendig. I stedet kan man lagre dem et tørt sted over sommeren og heller sette dem i jorda igjen til høsten.

 

Såtid

Såingen starter tidlig på gartneriet, men det er fortsatt mange sorter som kan såes innendørs og etter hvert også utendørs.

– Det er en vanlig regel at du dekker med like mye jord som frøet er tykt, forklarer Synnøve.

Hun foretrekker å bruke veksttorv fordi den ikke blir så kompakt som vanlig jord. Jorda skal bare vannes lett, men ikke stå og være våt slik at frøene råtner. Det er lurt å merke hver rad slik at det er enklere å huske hva man har sådd hvor. Riktig temperatur og lysforhold er viktig under spiring og den første vekstperioden. Når bladene titter opp av jorda er det på tide å prikle for å gi dem litt bedre plass. Til dette bruker hun en egen priklepinne til å løfte opp de spede plantene og pakke jord rundt roten.

– Men du kan like gjerne bruke tuppen av en blyant, sier hun.

Dette er også tiden for å vekke Pelargoniaene fra vinterdvalen. De populære blomstene som gjerne overvintrer mørkt i en kjeller, trenger også å beskjæres når de får komme opp i lyset igjen.

Dette er planter som kan leve og blomstre i årevis. For 20 år siden overtok de en stikling fra en den gang 60 år gammel plante. Den lever fortsatt i beste velgående, og har avgitt utallige stiklinger siden. Nettopp beskjæring av pelargonia er en av de tingene som kundene lurer på hvordan man skal gjøre.

– Det er mange som ringer og spør om råd, og vi svarer så godt vi kan, sier de.