Gå til sidens hovedinnhold

Hannhunden Alf (5) er en «råtass», men forvandles til en myk fostermor for de foreldreløse kattungene

Artikkelen er over 2 år gammel

De små kattungene mistet moren sin og er bare noen dager gamle. Heldigvis har de fått en fantastisk fostermor i hunden Alf.

For abonnenter

Alf er en labradoodle og gjør en viktig jobb om dagen. Hjemme hos Anette Johnsrød i Larkollen har hunden tatt rollen som fostermor for to små kattunger som mistet moren sin kort tid etter fødselen.

– Det er en grei arbeidsfordeling. Jeg mater dem og Alf vasker ansiktet og rumpa deres etterpå, sier en smilende Anette Johnsrød mens Alf allerede er i full aksjon.

Råtass til myk mor

Selv om Alf er voldsomt oppspilt i det Moss Avis kommer på besøk, roer han seg ned nærmest på et blunk og tar imot kattungene når Anette Johnsrød henter de ut av buret.

– Han passer på at de er trygge og gode. Vasker og steller. Gjør alt det som mødre burde gjøre, forteller Anette Johnsrød.

Hunden Alf har tatt på seg rolle som fostermor for to små foreldreløse kattunger. Videojournalist: Henrik Skolt

 

Etter hvert maler kattungene mens de ligger rolig ved magen til den store hunden.

Alf er veldig vant med trygt samvær med katter ettersom han bor med to katter fra før. Johnsrød er likevel forundret over hvor flink han er med kattunger som hun stadig tar til seg som fosterhjem for Kattehuset i Moss.

– Egentlig er han en liten råtass. Finner på masse trøbbel, men når det gjelder sånne små er han myk som bare det. Hva det er som gjør at det er så stas med disse små kattungene aner jeg ikke, sier eieren glisende.

Dommen over Alfs innsats setter hun umiddelbart til 10 av 10 mulige poeng.

– Han gjør en god jobb, følger hun opp med latter i stemmen.

 

Mye erfaring

Kattungene er langt ifra Alfs første erfaring som fostermor. Anette Johnsrød har vært fosterhjem for katter i flere år. Det betyr at hun tar imot kattunger i nød gjennom Moss & Omegn Dyrebeskyttelse og fostrer dem til en viss alder før de blir adoptert bort.

Vanligvis kommer ikke kattene inn så små som nå, men oftest er de flere uker gamle, ville, fresende og livredde. Da er Alf en enorm ressurs ved å tålmodig og forsiktig nærme seg kattungene.

– Da er det Alf som får kontakten først og han er til kjempehjelp. Det blir mye lettere å temme dem. Å levere fra seg dem som små, søte koseklumper gir en veldig god følelse, forteller Johnsrød.

Kattungene som nå kravler rundt magen til Alf er en del av et kull på seks som mistet moren. De ble fordelt til forskjellige fosterhjem for å ikke legge for stort press på ett sted.

Johnsrød har tatt inn så mange kattunger i fosterhjemmet at hun ikke klarer å huske hvor mange lenger. Alf har alltid bidratt gledelig, men det er én ting han misliker.

– Han sturer når jeg leverer dem fra meg. Når jeg tar fram buret og skal på klinikken for å overlevere, da sturer han. Da går det et par-tre dager hvor vi ikke snakker sammen. Snur ryggen til meg og vil helst ikke sove i senga. Han blir sur. Ordentlig sur, kan hun fortelle.

For ordens skyld: kattungene låses i bur for seg selv og skjermes når det ikke er mennesker i huset.

 

Ønsker flere fosterhjem

– Alf er spesiell. Vi har hatt hundemødre som har oppdratt katter, men det er ikke så vanlig at en hannhund gjør det, forteller Siv Ekhaugen ved Moss & Omegn Dyrebeskyttelse.

Hun lovpriser innsatsen til hunden og Anette Johnsrød. De trenger stadig at folk stiller opp som fosterhjem for å avlaste Kattehuset som har plass til 14 av gangen. Nå er det også straks sommer – høytidssesong for at katter blir forlatt av eierne sine.

– Fosterhjem kan alle bli. Det man må man stille opp med husrom, kjærlighet og tid. Så ordner vi med utgifter, morsmelkerstatning osv., sier hun.

Ekhaugen oppfordrer alle som vil bli fosterhjem til å ringe Moss & Omegn Dyrebeskyttelse for mer informasjon.

Kommentarer til denne saken