Mus og rotter vil gjerne inn i varmen om høsten. Derfor er det lurt å sikre boligen nå.

– Pass på at åpninger er tette, se etter glipper, sprekker, usikrede sluk og rørgjennomføringer. Ventiler og luftekanaler skal ha finmasket netting. Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent, sier bygningsskadesjef i Frende Forsikring, Yngve Høvig i en pressemelding.

Rotter trenger en åpning på rundt 12 millimeter for å komme seg inn, mens mus kan komme seg inn gjennom en åpning på bare seks millimeter.

– Er åpningen stor nok til at du kan stikke inn en blyant, så er den stor nok til at musa kan presse seg inn. Sørg derfor for å sikre eller tette alle åpninger som er større enn dette. Utendørs bør du rydde nedfallsfrukt og fjerne mulige vannkilder. Gnagere trenger vann, mat og oppholdssteder. Fjerner du et av disse, må de søke videre, anbefaler Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Kan bli dyrt

I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende svarer to av tre at de har hatt mus i hus, og de fleste sakene meldes inn til forsikringsselskapene i høst- og vintermånedene. De er ofte uoversiktlige og kommer fort opp i 100.000-kronersklassen.

– Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på nærmere to millioner kroner, sier skadesjef Høvig, som opplyser at de daglig får meldt inn skader fra gnagere.

En vanlig hus- eller hytteforsikring bør dekke skader slike skader, men det kan være lurt å sjekke forsikringen din.

– Noen selskap dekker mus- og rotteskader på standarddekningen, men mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning som du må velge selv og betale litt ekstra for, fortsetter Høvig.

Kan klatre og hoppe

Ser du mus eller rotter på dagtid, er det tegn på et stort angrep.

– De er nattdyr, og holder seg helst skjult. Du gjør lurt i å varsle huseier eller kommunen, som kan sette ut gift og feller. Eller du kan sette ut dette selv, forteller Høvig.

Rotter og mus er dyktige klatrere og kan hoppe langt. Noe som illustrerer klatreferdighetene, er hvor vanlig det er å oppdage mus i leiligheter som ligger mange etasjer over bakkeplan.

– De kan enkelt klatre via ledninger og grener for å komme seg opp til høyere inntrykksveier til boligen. Det er derfor viktig å forebygge og sikre mot gnagere også over bakkenivå, anbefaler Øyvind Magerøy i Hussoppen.

– Vi hørte nettopp om museplager i fjerde etasje i en blokk, bekrefter Høvig.