(Nettavisen): – Hvis du pendler 200 døgn i året vil det si 41.000 kroner i fradrag som nå er borte. Det betyr 9.430 kroner mer i skatt. Det er jo mye penger, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet

Den 4. april kommer skattemeldingen i din innboks på Altinn.no. Det gjelder hvor mye skatt og inntekt du har betalt for i fjor.

Mange nordmenn nyter godt av pendlerfradraget, som sørger for at du kan få fradrag for en god del av kostnadene du har ved å pendle til og fra jobb.

Rammer tusenvis av nordmenn

Ifølge Skatteetaten er den store endringen for pendlere at det såkalte kostfradraget forsvinner. De nye reglene innebærer at du ikke kan ha kokemulighet i pendlerboligen.

– De fleste som pendler har et kjøkken i pendlerboligen. Det betyr at det er mange som mister denne fordelen, sier Sandmæl.

(Saken fortsetter under bildet)

Kostfradraget har tidligere utgjort 205 kroner per dag. Dette er fra og med 2018 borte.

Jon-Tore Knoff (44) pendler 45 mil fra Trysil til Arendal annenhver uke. Han ble presentert som selveste pendleren i person, etter å bli brukt som et eksempel på Senterpartiets landsmøte i forrige uke. Han mener dette er en straff.

– Det er vi som er ute og bygger på landet som rammes hardest av de nye endringene. Pendling var en gullgruve før i tiden, men det er det ikke nå lenger. Det blir dyrere for oss å reise ut på jobb. I tillegg har bompengeavgiften økt, sier han.

Mister opptil 47.000 i fradrag

Rolf Lothe som er fagsjef i Skattebetalerforeningen sier at fra og med 2020 må pendlerne ta regningen helt selv.

(Saken fortsetter under bildet)

– At man ikke får fradrag for utgifter til kost gjelder pendlere som har kokemulighet i pendlerboligen, noe de aller fleste pendlere har. En ordinær pendler mister et kostfradrag på 47.000 kroner hvis vedkommende oppholder seg 230 dager i pendlerboligen, noe som selvfølgelig er mange penger for dem det gjelder. Dette vil gjelde mange tusen som er pendlere, sier Lothe til Dagbladet.