Privat omsorg er ikke nødvendigvis negativt

Starter opp i Moss: Lassens Hverdagshjelp er på vei inn i Moss. Fra venstre gründer Ann Kristin Lassen, May-Britt Amundsen og Marit Friskila. Foto: Jon Gran

Starter opp i Moss: Lassens Hverdagshjelp er på vei inn i Moss. Fra venstre gründer Ann Kristin Lassen, May-Britt Amundsen og Marit Friskila. Foto: Jon Gran Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Moss Avis mener:Private firmaer som driver hjemmehjelp bygger seg opp i mossedistriktet. Denne uken kunne Moss Avis fortelle om et par av disse selskapene. Ett av dem startet i Sarpsborg og utvider nå virksomheten sin til Moss.

Et lignende eksempel finner vi i «Den lille hjelperen» fra Rygge. Disse to firmaene er ikke alene. Det finnes flere av dem også i vår regionen. Enkelte av dem tilbyr også hjelp som går mer over i det helsemessige.

Marked for flere

Vi tror disse selskapene vil fortsette å vokse. Antakelig er det marked for atskillig flere også. De dekker et behov hos eldre som er for friske til å få dekket tjenester gjennom det offentliges behovsprøving, men likevel føler at det er ting som burde gjøres i hjemmet som blir for slitsomt. En del av det disse firmaene gjør er det som i gamle dager ble dekket av det vi kalt husmorvikar. Det er hjelp til husarbeid når det av ulike grunner kniper. Grunnen til at det vil øke er enkel:

Vi blir stadig eldre og har bedre helse, pensjonene blir for svært mange bedre og bedre. Vi har med andre ord råd til å betale for å få noen til å gjøre jobben vi synes er tung, eller kjedelig.

"Erstatter" storfamiliens omsorg

Det er lenge siden storfamiliens omsorg i det store og det hele tok vare på de eldre, eller syke. Flyttemønster, den forslitte tidsklemma, jobb og høyere lønninger gjør at barn og barnebarn gjerne betaler seg ut av dårlig samvittighet. Dette, i kombinasjon med en omlegging som gjorde at vi satser mer på hjemmetjenester og bolig fremfor institusjoner, gjør at det offentliges hjemmesykepleie ofte har tyngre klienter.

Fasiten er at de som ønsker hjelp i hjemme til lettere tjenester må dekke dette selv. All ære til gründere som tar sjansen på å starte.

Ikke nødvendigvis negativt

I årene som kommer vil konkurransen i dette markedet øke. Det er ikke nødvendigvis negativt. På sikt vil det helt sikkert komme krav om en form for kvalitetsgodkjenning av selskapene.

Vi har trolig sett bare starten på en ny privat omsorgsnæring, også i mosseregionen.

Hva mener du? Del din mening i kommentarfeltet nedenfor, eller send ditt debattinnlegg på epost til debatt@moss-avis.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags