Moss kommune holder pressekonferanse om situasjonen rundt koronautbruddet klokken 13.00. Moss Avis sender direkte fra pressekonferansen, med lyd og bilde.

Moss Avis følger utviklingen av koronautbruddet fortløpende og vil til enhver tid gjøre vårt beste for at våre lese er oppdatert på siste nytt.

Nedenfor finner du derfor lenker til våre viktigste artikler om koronaviruset. Denne listen vil bli oppdatert fortløpende.

Per 17. mars har åtte personer i Moss testet positivt for koronavirus.

Har du tips/innspill, send gjerne en e-post til tips@moss-avis.no.

Moss Avis har også et eget nyhetsstudio hvor du finner flere nyheter om koronaviruset fra Moss, Viken og landet for øvrig. Det finner du her:

Les også

Siste nytt om koronaviruset

Ellers ber vi våre lesere om å følge med på kommunenes hjemmesider, samt Folkehelseinstituttet for status og siste anbefalinger.

Koronavirus

Et tidligere ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon. Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble i begynnelsen knyttet til et matmarked i byen. Viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

Det nye viruset som fått navnet SARS-CoV-2 er et koronavirus (coronavirus) som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Sykdommen har fått navnet covid-19. De fleste tilfellene av covid-19 som er rapportert (ca 80 %) har kun fått mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall. Sykdommen smitter mellom mennesker og har spredt seg fra Kina til store deler av verden, inkludert Europa og Norge.

30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse". Erklæringen er ment å styrke Verdens helseorganisasjon (WHO) sin koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye viruset.

Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring (feces).

Koronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange koronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall. Koronavirus finnes også hos dyr.

(Kilde: FHI)

Hva skal du gjøre hvis du mistenker korona-smitte?

Ikke oppsøk lege eller legevakt. Ta kontakt på telefon først for råd og avtale om undersøkelse.

Ring fastlegen din på dagtid, eller legevakt på telefon 116117.

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Kontakt lege på telefon hvis du har slike symptomer og har vært i minst én av følgende situasjoner:

  • Har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene.
  • Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene.

Kilde: Folkehelseinstituttet