Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du trygt spise selvsankede blåskjell nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Fysen på blåskjell til middag? Mattilsynet er godt i gang med blåskjelltestingen langs Østfoldkysten, og kysten er klar, for å si det sånn.

Det er tatt tester to steder langs Østfoldkysten; ved Utgårskilen på Vesterøy på Hvaler, og ved Engelsviken i Fredrikstad. Begge prøvene har fått grønt lys, og klarsignalet gjelder til og med fredag 12. juni.

På Vestfold-siden av Oslofjorden er det tatt tester på Vallø i Tønsberg, Ødegårdsbukta i Larvik og Saltneven i Kragerø. Også her er det trygt å plukke med seg noen blåskjell til middag de nærmeste dagene.

I denne testrunden var det bare ett sted man absolutt ikke bør spise selvplukkede blåskjell, og det er i Asker og Bærum. Testen er tatt ved Vollen.

Blåskjellvarsel

  • Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.
  • Blåskjellvarsel er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.
  • Varselet kommer hver fredag, fra mars og ut oktober.
  • I årets program er det 35 uttakssteder. 20 av disse er kommersielle akvakultur lokaliteter.
  • I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Kilde: Matportalen.no

Kommentarer til denne saken