Gå til sidens hovedinnhold

Her lå Einar, Iris, Pedro, Vemund og Karin. Nå kan de hjelpe oss med å løse kysttorsk-mysteriet

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor svømmer selene? Nå kan du og forskerne følge selene på deres reiser. Og kanskje kan de bidra til å løse kysttorskgåten.

– På fire uker har noen av selene beveget seg gjennom tre nasjonalparker i ytre Oslofjord, sier Even Moland, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Det hele startet ved øygruppen Bolærne i Færder nasjonalpark, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Moland og forskerkolleger ville til bunns i et spørsmål mange ved kysten er opptatt av: Hvor mye beveger selen seg?

Les også

Eksotisk fisk funnet i Råde: - Det er jo litt spesielt

Sel på langtur

– Ofte hører vi folk si det er sel overalt. Da er det relevant å finne ut om det er snakk om ulike individer, eller om de samme dyrene beveger seg over større områder, sier Carla Freitas, også forsker ved Havforskningsinstituttet.

For å finne ut av dette brukte forskerne såkalte «telefonmerker». Disse lagrer GPS-posisjoner, dykkeprofiler og temperatur. Data lastes opp når selene er innenfor god mobildekning, skriver Tønsbergs Blad.

Østre Bolæren har noen kjente liggeplasser for sel. Derfor var dette et praktisk sted å finne de fem første prøveselene: Einar, Iris, Pedro, Vemund og Karin.

Og nå kan de følges natt og dag av hvem som helst.

Her kan du nemlig klikke deg inn og følge med på hvor de svømmer.

– Vi ser at det er store individuelle forskjeller, men så langt er det vanskelig å si om det skyldes forskjeller i individenes personlighet, tidligere erfaring eller andre faktorer, forteller Freitas.

Ingen skam å bråsnu

Selv erfarne forskere kan bli overrasket over selens vandringer. Mens Moland forklarer at ulike arter plutselig kan legge ut på en lang sjøreise, for deretter å dukke opp på en avsidesliggende øy, klikker Freitas seg inn på de siste oppdateringene på kartet.

– Nå har Karin reist enda lengre sør, sier hun og peker på kartet.

Fra det siste tilholdsstedet i Sverige har Karin svømt sørover og endt opp på Väderöarna utenfor Fjällbacka.

Når denne saken publiseres, har Karin reist tilbake til Bolærne, for så å returnere til Sverige igjen. Vemund, derimot, har ikke vist seg siden andre juledag. Det kan skyldes at han er utenfor dekningsområdet, har mistet merket eller er blitt skutt.

Og mens ingen vet hvor haren hopper, er forskerne i det minste et steg nærmere å vite hvor selen svømmer.

Les også

– Nå må også isbadere passe seg

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.