– Han er helt suveren og veldig flink.
Slik beskriver Roar Kristiansen (78) læreren sin Tommy Aase Hjelle (17) når Moss Avis tar turen innom og spør hvordan det går. Roar har som flere andre meldt seg på det nye initiativet på Skarmyra. Han forteller selv av han er ganske blank når det kommer til data og håper den nye læreren sin, Tommy på 17, kan hjelpe han med å forstå litt mer.
Opplæringen er for de over 60, og lærerne er andreklasseelever på IT-linja ved Kirkeparken.
–Jeg håper å grundig lære SMS-melding en gang for alle, og så ønsker jeg å bli mer fortrolig med nettbrettet mitt, for det er lettere å ta med seg enn en pc, forklarer Roar.
Tommy synes det er hyggelig å høre at Roar er fornøyd.
– Det er veldig fint å få komme seg ut av klasserommet litt og få lære bort. Det er mye læring i dette for meg også.
Dette er ikke første gangen Roar har vært på opplæring, og det blir neppe den siste.
– Jeg må rose kommunen for dette initiativet. Det er mange av oss som ikke kan data så det er et veldig behov for ting som dette.
– Tommy er veldig flink og lett å forstå. Og så er han en god lærer og veldig tålmodig, skryter Roar.
Erik Frydenlund er lærer ved IT-linja på Kirkeparken og er med elevene på eldre-opplæringen. Han forteller at dette er en del av faget brukerstøtte som andreklassingene har på skolen. Han tror elevene vil lære mye gjennom opplegget.
– Vi vil samarbeide med nærmiljøet og vil være med å hjelpe. I tillegg får elevene god erfaring med brukerstøtte gjennom dette opplegget, forklarer han.
–Så lenge det er interesse og vi har mulighet er det ingen grunn til at vi ikke skal holde dette gående.
Skremmende å ikke kunne
Også Britt Kirsten Pedersen (63) har tatt turen innom digital-opplæringen. Dette er hennes første gang. Nå får hun hjelp av IT-elev Selma Ingeborg Søderholm Ørjansdatter (17) som forsøker å låse opp nettbrettet til Britt.
– Vi står litt fast nå. Britt er ikke helt sikker på passordet til nettbrettet så vi prøver å finne ut av det, forklarer Selma.
Også Selma påpeker at dette opplegget også er lærerikt for elevene. Hun håper nemlig å få en jobb innenfor IT og brukerstøtte i fremtiden.
– Dette hjelper oss å forstår bedre hva brukerstøtte innebærer og hvordan vi best kan lære bort.
Britt følger nøye med mens Selma holder på.
– Jeg er veldig imponert over de unge som kan dette, forteller Britt.
– Det er veldig mange av oss eldre som ikke aner hvordan dette fungerer og da er det mye i samfunnet som blir vanskelig å få tilgang til. Det kan være veldig tøft og skremmende.
Derfor håper Britt på at dette opplegget kan hjelpe henne i hverdagen.
–Jeg håper på å lære mye, og vil veldig gjerne komme tilbake.
Ønsker seg flere frivillige
Opplæringen er et samarbeid mellom Eldreliv, Rygge frivillighetssentral og Kirkeparken videregående skole. Eldreliv har fått midler gjennom Gjensidige stiftelsen til å finansiere prosjektet.
Det er et lavterskeltilbud så de eldre skal få hjelp til det de trenger, forklarer Silje Haugen som er daglig leder i Eldreliv.
– Det viktigste er at de får den oppmerksomheten, og hjelpen de trenger så de føler at det mestrer det. Noe av det viktigste er mestringsfølelsen, poengterer hun.
Hun forteller at alle plassene på fredags kursene er fylt, men at hun gjerne vil starte flere kurs.
– Men da trenger vi flere frivillige. Derfor håper vi flere frivillige vil melde seg. Gjerne eldre som kan litt om nettbrett og smarttelefon. Du trenger ikke være ekspert på data, så lenge du kan litt er det nok.
Hun forteller at flere har opplevd det samme som Britt beskriver. Nemlig at mangelen på datakunnskaper får flere til å føle seg utenfor samfunnet.
– Derfor håper vi at dette kan bli både en digital og sosial møteplass for de eldre, avslutter hun.