Gå til sidens hovedinnhold

Her står Mikael i bokseren bare tre meter fra ulven på Trosvik

Artikkelen er over 1 år gammel

Mikael Misund opplevde noe helt spesielt natt til lørdag. Etter å ha kommet hjem fra kjøretur på motorsykkelen, dukket en ulv opp i innkjørselen hans.

For abonnenter

Det var rundt 00.20 natt til lørdag at han hadde parkert motorsykkelen i Gluppeveien at den unike hendelsen skjedde.

– Jeg hadde akkurat kledd av meg utstyret da jeg hørte to barn på sparkesykkel prate til hverandre om at de så ulv. Jeg sto bare i bokseren og tok frem kameraet. Plutselig kommer ulven rundt busken, og den kom bare tre meter unna. Da trampet jeg i bakken for å få den unna, sier Misund, som fanget det hele på video.

Han er helt sikker på at det var en ulv han så.

– Ja, hundre prosent. Det er ikke tvil en gang. Jeg er jeger selv, så jeg vet litt om det.

– 99,9 prosent sikkert at det er en ulv

Fredriksstad Blad har også vist videoen til ulvekjenner Jan Christian Häckert, som langt på vei kan bekrefte at det er snakk om en ulv.

– Jeg er 99,9 prosent sikker på det. Sannsynligvis er det en fra fjorårskullet som enten ikke ville være en del av flokken lenger eller har blitt jaget fordi tispen for nye valper. Da velger de å utvandre, sier Häckert.

Han forklarer det med at dyret var svart halen, noe som skiller ulver fra de aller fleste polarhunder. Kinnene er heller ikke kritthvite, og dette dyret er langbent, noe som er typisk for ulv.

Var ikke redd

Ulven kom riktignok ikke så overraskende på Misund. Han hadde nemlig sett den bare et kvarters tid tidligere, på vei hjem da han kjørte forbi Riisløkka mot Gluppe.

– Rett før travløkka så jeg et dyr som løp over veien. Jeg fulgte ikke så godt med og tenkte at det var et rådyr, men stoppet opp og tittet og så at det var en ulv, sier Misund.

Han har sett ulv før, men det er første gang han ser den midt i et boligfelt.

– Jeg var ikke redd, for den virket bare nysgjerrig. Jeg kunne kjøre motorsykkelen veldig nær den. Om man står rolig, så kommer den mot deg, men den var ikke aggressiv, bare nysgjerrig.

Kan det være Seut-ulven?

FB har også fått tilsendt en annen ulvevideo fra litt tidligere på kvelden. Ulven har blitt observert på Trosvik og Kvernhuset.

Det er bare en drøy måned siden politiet observerte ulv på Seutbrua. Også det var en vandrer og hadde tidligere blitt sett i Rygge og Råde. Da skal det ha vært hundre år siden sist en ulv ble observert i Fredrikstad sentrum. Nå har det altså skjedd to ganger på en drøy måned. Kan det være den samme ulven som ble sett i natt?

– Dette kan rett og slett være den samme ulven, men kan også være en helt ny en, sier Häckert.

– I og med at den ble sett for en måned siden, er det ikke umulig at det er den samme. Den har utrolig luktesans og kan ha fulgt sine egne spor. Ulver har typisk store revirer på opptil 1000 kvadratkilometer og følger de samme løypene i revirkanten for å streke opp territoriet sitt ved å skvette hver 150–200 meter. Det er deres måte å lage kart på.

Les også

Ulv i Vestby: – De pleier å komme hit jevnlig

Misunnelig

Om man skulle støte på en ulv i eget nabolag, er det ingen grunn til å være redd, påpeker Häckert.

– Folk kan bli redde når den blir nærgående, men de er ikke farlige. De er bare nysgjerrige og har gått seg vill. Man ser det samme fenomenet med elgkalver på denne tiden. Det er ungdommelig uerfarenhet som gjør at de havner i boligfelt, men det er ingen grunn til å holde ungene eller kattene sine inne. Ulven er bare forvirret og finner tilbake til skauen til slutt, sier han.

Les også

– Plutselig hoppet ulven ut mens elgen stanget og sparket etter den

Häckert legger ikke skjul på at han er misunnelig på dem som har vært så heldige å se ulven i eget nabolag.

– Jeg har gått 4.000 kilometer på ulvespor og sett ulv én gang, og så er det en som ser den på Trosvik! Det er dårlig gjort. Han som filmet den må ta vare på det minnet livet ut. Hvis folk ser den igjen, håper jeg at jeg får beskjed!

– Ganske sikkert at det er en ulv fra i fjor. Når nærgående kan folk bli redde, men har ingenting med skremsel å gjøre. De er bare nysgjerrige og gått seg vill. Ser samme fenomenet med elgkalver på denne tiden. Jager fjorårskalvene, går inn i hager. Ungdommelig uerfarenhet som gjør at de havner, men ikke farlig. Ikke holde ungene eller kattene sine, bare forvirret og den finner tilbake til skauen.

Kommentarer til denne saken