Endelig! Pride markeringen er kommet til Moss. Nå skal det feires mangfold, inkludering og størst av alt kjærligheten!

Gjennom samarbeid med UIM fra Moss kommune og Fauna Eiendom har jeg fått mulighet til å jobbe med å skape Moss Pride Festivalen. Næringslivet med cafèr og utesteder i Henrich Gerner har gjort en fantastisk innsats med å lage Pride-opplegg, da skaptes konseptet «Pride Park & Pride Street». Her er alle velkommen til å nyte helgen med egne Pride retter, drikker, aktiviteter, konserter og underholdning.

Hele byen er med fra sponsorer, eiendomsfirmaer, næringsliv, organisasjoner, bedrifter, politiske partier og skoler. Dette er hva Moss er laget av dere! For et samarbeid og engasjement!

Pride

Pride handler om å stå opp for et fritt og likeverdig samfunn hvor alle har rett til å delta med like rettigheter. Pride feires og markeres over hele verden, og er ekstra viktig i en tid hvor ytringsfriheten og menneskerettigheter er under press. Gay Pride startet etter Stonewall-opprøret 28 juni i 1969. Protestene begynte etter en rekke demonstrasjoner der politiet hadde trakassert og undertrykt homomiljøet. Paraden ble et symbol på. det første opprøret homofile gjorde mot politiet og har vært feiret hvert år siden.

Oslo Pride har gjort en banebrytende vei for det skeive miljøet. Priden har gått fra å være et samlingspunkt for skeive til en folkefest for alle. At kampen for homofiles rettigheter og frihet gir et så stort engasjement snakker volum om hvor viktig denne markeringen er. Ja til flere Prider i flere land og lokalmiljø!

Ung I Moss og gratis aktiviteter I samarbeid med Moss kommunes avdeling for samskaping og Ung I Moss lages egne arrangementer for barn og unge. Beate Anonsen som jobber for UIM har vært prosjektkoordinator for Moss Pride. Hun forteller at for dem har barn og unge vært sentrale i planleggingen av feiringen fra dag 1. Ved en avstemning via sosiale kanaler gikk Homoss av med seieren. Vi syntes det var et morsomt ord og fikk designet logo.

Moss Pride og Homoss handler om å være bidragsytere til et trygt og inkluderende miljø, med fokus på skeiv kjærlighet. Alle aktiviteter og underholdning i parken er gratis. Vi håper på å møte mange barn og unge sammen med familien, utdyper Anonsen.

Hvorfor Pride i Moss?

Fordi uten at du tenker over det, lever jeg i et heteronormativt samfunn. Alt fra plakater, filmer, bøker og tilnærminger springer ut fra mannen og kvinnen. Når mine hetero venner drar på byen, kan de dra på «sjekkeren». De kan se på det andre kjønn og bys opp.

Når en «skeiv» drar på byen i Moss, er det vanskelig å vite hvem som er av samme legning eller bifil. Hvordan går man fram i et miljø man ikke ser, der man ikke vet hvem man kan tre fram til? Jeg elsker Moss som sted – nå er tiden inne for å elske byen som miljø! Sammen med miljøfestivalen har vi hatt et godt samarbeid rundt bærekraftig utvikling som også har en sosial side. Sosialt bærekraftig samfunn preges av tillit, trygghet, likestilling, toleranse og tilhørighet.

Det er så viktig at vi alle skal kunne føle dette, derfor går startskuddet denne helgen av med et brak av en festival for alle!

Velkommen til gledens helg for miljø og kjærlighet!