– Årets sesong vil bli preget av uro, så det er ikke vits å vente med å anskaffe seg vinterdekk. Prisen vil endre seg med tiden, så mitt tips er å gjøre deg helt ferdige med vinterdekkene før snøen faller. Da unngår man mest mulig kaos.

Det forteller daglig leder i Dekk 24, Khayam Khan til Moss Avis.

Nå anbefales det fra flere hold å ikke vente til i siste liten når det kommer til innkjøp nye vinterdekk.

– I år gjelder det å være føre var og ikke utsette kjøpet, forteller rådgiver i NAF Jan Harry Svendsen.

Videre anbefaler NAF å sjekke tilstanden på vinterdekkene i god tid før kulda setter inn, slik at panikken ikke oppstår den dagen du våkner opp og snøen har lagt seg.

Russiske sanksjoner

Uvissheten og uroen som Khan sikter til handler om krigssituasjonen i Russland.

Sanksjoner mot Russland, som er en stor produsent av dekk, kan føre til at man ikke får tak i vinterdekk dersom man er sent ute. Spesielt vanskelig kan det bli om man har en bil med uvanlige dekkdimensjoner eller en bil som krever spesielle dekk.

Fordi markedet nå er så uoversiktlig, kan man ikke forvente at lagrene hos selgerne blir fylt opp på vanlige måten gjennom vinteren – slik det har blitt tidligere.

– Hva som skjer om en måned vet vi ikke

I et tidligere intervju med Moss Avis forteller brødrene Khan at leverandøren Continental produserer mesteparten av sine vinterdekk i Russland.

Khayam forteller nå at de har forsøkt å være føre var – også i en uvanlig situasjon som denne.

– For øyeblikket har vi nok dekk på lager, men det er fordi vi var tidlig ute med store innkjøp. Vi prøver alltid å planlegge måneder fram i tid, men hva som skjer når varelageret vårt går tomt vet vi ikke, sier Khan.

– Før kunne vi bestille opp, og få 200 dekk av en konkret dimensjon. En slik bestilling i dag kan bety at vi får 20 til 24 dekk. Det er også flere leverandører som har leveringsproblemer, fortsetter den daglige lederen.

Fire dekk koster fort 3000 kroner ekstra

Krigen i Ukraina og sanksjonene den har medført, har ført til at det er betraktelig dyrere å anskaffe seg et nytt sett med bildekk nå – sammenlignet med prisen for ett år siden.

– Prisøkningen varierer fra størrelsene. Tar vi utgangspunkt på vanlig 16 – 18 tommer koster det nok omtrent 1000 kroner ekstra. Er det større dimensjoner, som 19 – 21 tommer, må man fort ut med 2000 til 3000 kroner ekstra, forklarer Khayam.

– Årets sesong vil bli preget av uro

Vinterdekksesongen som står for tur vil bli uvanlig på flere områder. Spesielt fordi man ikke vet når kaostilstandene vil ta slutt.

– Til vanlig har prisene økt et par ganger i året, men nå den siste tiden har prisene blitt justert opp flere ganger. Når prisene vil roe seg ned igjen vet vi heller ikke før det har roet seg ned borte i Russland, fortsetter han.

Dekk 24 på sin side står i en litt annerledes posisjon kontra flere andre dekkselgere.

– Vi er heldige som er frittstående og kan bytte på hvilke leverandører vi bruker – men det er fortsatt mange kunder som spør oss om pris og leveringstid for tiden. Før kunne vi svare, gi en pris – også var det sånn det var. Den muligheten har vi ikke nå som ting endrer seg hele tiden, sier Khan.