DEBATT
Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan – Actis, Pernille Huseby, utfordrer meg i et innlegg til å sikre Vinmonopolets fremtid ved å bidra til at Høyre ikke vedtar enkelte av forslagene til nytt stortingsprogram. Jeg kan herved berolige alle om at Høyre ikke har noen planer om å legge ned Vinmonopolet.
Vil Tage Pettersen sette Vinmonopolet i fare?
Som aktiv debattant i Unge Høyre på nittitallet var jeg riktignok en forkjemper for å få til salg av vin i dagligvarebutikker. Man sier ofte at alder gjør en klokere. Det er mulig, men jeg tror mer på erfaring og kunnskap som grunnlag for eventuelle endringer av egne standpunkter. Som utdannet i restaurantbransjen, og som en som er veldig glad i ett godt måltid med god vin til, har jeg blitt en varm tilhenger av Vinmonopolet! Jeg brukte nok taxfree-kvoten min som mange andre da vi reiste utenlands før mars i fjor, men det var kun de «sikre» valgene som havnet i posen. Jeg har ellers lært at de ansatte på Vinmonopolet er de beste til å veilede meg om vin med sine store fagkunnskap basert på polets glimrende utvalg. 2020 ga meg ingen grunn til å endre mening.
Med dette som bakteppe kan jeg slå fast at Høyre, også med de foreslåtte endringene i partiprogrammet, fortsatt vil bevare Vinmonopolet. Selv om også en del politikere i voksen-Høyre tidligere har kjempet for vin i butikk, er dette ikke lenger et tema i vårt parti.
Huseby påstår at Høyres programkomité har foreslått en omfattende liberalisering av alkoholpolitikken. Da må jeg nesten spørre om hun har lest riktig partis programutkast.
Dette er hva førsteutkastet sier om alkoholpolitikken:
- Redusere særavgifter på enkelte grensehandelsutsatte varer.
- Utvide muligheten lokale produsenter av alkoholholdige drikkevarer har til å selge varene sine til besøkende.
- Tillate salg av alkohol opp til åtte prosent i dagligvarebutikker.
- Tillate alkoholsalg i butikk frem til klokken 23 på hverdager og lørdager.
- Bevare et offentlig vinmonopol, men tillate dette å holde åpent til klokken 2000 på hverdager og lørdager.
Senest høsten 2020 ble regjeringen og FrP enige om de første justeringene i særavgifter på enkelte grenseutsatte varer. Dette er et tiltak for redusert grensehandel som støttes av mange partier. Det andre og tredje punktet handler om at lokale produsenter av øl og cider skal kunne få selge sine produkter direkte til turister og andre som besøker deres lokale gård, og i nærbutikken.
Dette er en fornuftig næringspolitikk som vil komme mange bønder og distrikter til gode. At vi til sist også foreslår å utvide salgstiden på alkohol vil nok heller ikke bidra til at Vinmonopolet forsvinner. Tvert imot vil det kunne bidra til at mer av alkoholsalget kommer inn i regulerte former.
Det er altså ingen grunn til bekymring. De nye forslagene er jeg trygg på at vil bidra til å sikre oppslutningen om den fornuftige norske alkoholpolitikken.