Høyredreining i helsepolitikken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT «Same procedure as last year?» spør hovmesteren hver lille julaften. Han kunne like gjerne spurt Erna Solberg. For et nytt år betyr ny regjering – i år som i fjor. Men for hver utvidelse statsminister Solberg gjør av regjeringen, ser entusiasmen ut til å dale. Da Granavolden-plattformen ble lagt frem tidligere i vinter, så jeg den påfølgende partilederdebatten sammen med noen ungdommer. En av kommentarene som falt var: «Men de er jo ikke enige om det de har blitt enige om».

I helsepolitikken bærer plattformen bud om en klar høyredreining. Det kan se ut som dette var prisen KrF måtte betale for å få vetorett mot endringer i bioteknologiloven og å få innskrenke kvinnens selvbestemmelse i abortloven. I sin nyttårstale oppfordret statsministeren norske kvinner til å få flere barn. I regjeringsplattformen gjør hun det tvert i mot vanskeligere, gjennom å blokkere stortingsflertallets ønske om at helsetjenesten skal gjøre det mulig for flere kvinner å bli gravide.

Men også resten av helsepolitikken har tatt en sving mot Høyre. Mer privatisering er feil medisin. Helsetjenesten er ikke et kundeforhold, men en grunnleggende rettighet. Det er en kontrakt mellom fellesskapet og den enkelte innbygger som gir trygghet. Noen fagre løfter finnes riktignok:

Plattformen lover en mer desentralisert spesialisthelsetjeneste, en gjennomgang av de prehospitale tjenestene, en styrking av kapasiteten og kompetansen i de akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehus og at det skal legges bedre til rette for investeringer i sykehusbygg og ny teknologi

Men realitetene på norske sykehus er en helt annen. Over alt hører vi om kutt i psykiatrien, rehabiliteringstilbud og i ambulansetjenesten. Og det hjelper lite at plattformen foreslår å styrke akuttmedisinen og tilbudet i distriktene, når regjeringens eget budsjett legger opp til kutt i akuttmedisin og i helsetilbudet nært folk.

Arbeiderpartiets alternative budsjett ville satt sykehus og helsetjeneste i stand til å løse oppgavene. Løftene i regjeringsplattformen må følges opp med kroner og øre. Helsebudsjettene må bli bedre. Sykehusøkonomien styrkes. Hvis ikke blir ordene i plattformen bare nok en beskjed til dyktige fagfolk om å løpe fortere og løse flere oppgaver innenfor arbeidsdagens rammer.

Vårt mål er et samfunn som fremmer god helse og livskvalitet for alle, og som forebygger sykdom. Det handler om hvem vi er og hvem vi vil være, som fellesskap og som enkeltmennesker. En helsetjeneste hvor det fremste av medisinsk ekspertise er tilgjengelig for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.