(Amta:) – Fire pluss seks, ja det er ti, flink jente.

Regnestykkene kommer på løpende bånd, og selv om Raga (5) er ufokusert fordi det er mange nye lukter, svarer hun riktig nesten hver gang. Raga er oppkalt etter bandet Raga Rockers.

– Dette må være en av verdens smarteste hunder, proklamerer Erlend Wiik, som avler Australian Cobberdogs ved Drøbak hundehotell. Raga ble født hos ham, som sier at av alle hundene som er født der er hun i særklasse.

– 39 pluss to, sier eier Frederik Thorkildsen. Hun kan minus også, og hun kan regne på engelsk. Og alfabetet, smiler han.

Det skal også vise seg at Raga har politiske preferanser.

Smartkurs

Da Frederik Thorkildsen, som bor i Moss, kontaktet Drøbak hundehotell for over fem over siden hadde han spesielle ønsker.

– Jeg ønsket meg egentlig en flerfarget hund som minnet mer om en bakgårdshund enn en tradisjonell copperdog, forteller han.

Det er ikke vanlig at denne hundetypen er glatthåret, de fleste har krøller. Thorkildsen hadde flaks, og fikk Raga, som er en sjelden utgave av Copperdog. Men akkurat hvor sjelden kunne han ikke forutsett.

– Jeg var på et såkalt smartkurs med Raga. Under kurset bemerket hun seg ikke spesielt, men så var vi flinke og trente på det vi hadde lært. Det viste seg ganske fort at hun hadde lett for å lære, sier Thorkildsen.

– Hun regner som en 2.-3.-klassing, så vi vurderer å søke jobb til henne som lærer, sier han og ler.

Raga forstår også tallene til ti på engelsk - se video:

«Valpeboom» på Nesodden: – Vi har vært bekymret

Politisk

Erlend Wiik, som har hatt besøk av over 10 000 hunder sier at han aldri har sett lignende.

– Jeg har aldri sett maken! Over 90 prosent av en hunds hjerne brukes til lukteapparatet, og at hun klarer oppgaver på tale mens hun lukter seg rundt her er helt rått, sier Wiik.

– Jeg venter bare på at hun skal begynne å snakke til meg en dag, smiler Thorkildsen.

Raga merker at det er en hund i det tilstøtende rommet, og er stadig ved døren for å snuse. Matfar Frederik forøker med godbit, men hunden lar seg stadig avlede av spennende lukter.

– Hva sier vi om FrP? Nei. Vil du ha FrP eller rødgrønn regjering? Ja, flink jente, sier Frederik, og flere godbiter blir delt ut.

Se Raga her:

Aldri testet

Matfar går igjennom mange regnestykker, både med pluss og minus. Etterhvert går han over til å ramse opp en til ti på engelsk. Og Raga får full score på oppgaven. Så er det alfabetet.

Hver finger på Frederiks hånd symboliserer et tall, og det er slik hunden svarer på oppgaven. Men akkurat hvor smart hun er har de aldri testet ut.

– Jeg tror ikke det finnes konkurranser for slik, men jeg har egentlig aldri undersøkt. Først og fremst er hun en familiehund som gir mye glede. Men av og til bruker jeg henne som partytriks, sier han og smiler.

Her klarer Raga enda flere regnestykker: