I begynnelsen av juni spurte kurator James Moore og prosjektkoordinator Fredrik Borgund om hjelp fra mossingene, og oppfordret folk i alle aldre om å hive seg med i konkurransen.

Det verdenskjente prosjektet «The Ephemeral Tower» tar nemlig turen til Moss den kommende høsten. På Verket er det planlagt å bygge et kunstverk på opptil 15 meter.

Bare fantasien satte grenser og innbyggerne leverte, for i løpet av bare én uke tikket det nemlig inn hele 30 forslag. Disse ble halvert, deretter var det dags for å plukke ut fire finalister til avstemningen.

Spent på avstemningen

Under et jurymøte på House of Foundation tidligere denne uken, sammen med kunstneren Olivier Grossetête via storskjerm fra Frankrike, ble de utvalgt og nå er det på tide at mossinger igjen kan delta – denne gangen ved å stemme fram én vinner.

– Jeg er veldig spent på hvordan mossinger tenker og hvem de vil stemme på, sier Borgund til Moss Avis.

(Saken fortsetter under bildet)

Ifølge prosjektkoordinatoren har juryen internt pekt seg ut det de tror er den klare vinneren, men det er altså opp til innbyggerne å velge.

– Det blir interessant hva som er vurderingsgrunnlaget. Tenker man at man vil ha noe historisk, bygge noe spektakulært eller helst noe enklere så det blir lettere, spør han.

De fire finalistene:

1. Koketårnet på Verket

2. Den andre kirken i Moss. (Trykk her for bilde)

3. Fyrtårnet på Faros i Alexandria. (Trykk her for bilde)

4. Hybrid av kirken og Bytårnet, lignende frimerket Moss 300. (Trykk her for bilde)

Avstemningen er lenger ned i saken og varer i en snau uke, fra og med fredag 18. juni til torsdag 24. juni.

Det er verdt å merke seg at den endelige konstruksjonen vil bli en stilisert versjon av vinnerforsalget.

– Det er galskap

– Det har vært en lang prosess, men fryktelig morsomt og veldig gøy å være med i juryen. Jeg tror det er noen gode forslag vi står igjen med.

Det sier jurymedlem og leder av Moss kulturhus, Terje Kinn, til Moss Avis. Han har troen på at sluttresultatet og kunstverket blir interessant, uansett hva som går av med seieren.

(Saken fortsetter under bildet)

– Kunstneren har lagd veldig mye som er spektakulært, så jeg er optimistisk. Jeg tror at folk kan bli engasjert i dette, stille opp og være med å utarbeide det.

– Jeg har sett hva kunstneren har lagd før og det er supertøft. Med 1300 pappesker og teip blir det opptil 15–20 meter høyt, det er galskap, legger Kinn til og ler.

Her kan du stemme på din favoritt: