Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ble det av dugnaden – hvor ble beredskapen av

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 12. mars 2020 vedtok Stortinget: «Med virkning fra 12. mars 2020 og inntil videre settes kravet om fysisk tilstedeværelse i Stortingets forretningsorden § 25 om komitémøter og § 26 om avstemminger i komiteene ut av kraft.» Regjeringen kunne iverksette Smittevernloven uten å gå om Stortinget.

Hvor ble det av den rørende omsorgen alle følte da pandemien traff. Alt var i utgangspunktet basert på den viten man hadde da. Den mangelfulle beredskapen var noe man liksom «plutselig» oppdaget. Etter hvert som pandemien utviklet og kunnskapen økte kom det også forslag fra Stortinget. 19. mars 2020 kunne NTB melde: «Etter å ha forhandlet gjennom store deler av natten, ble et flertall bestående av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV enige om en rekke nye tiltak». Regjeringen blir overkjørt av Stortinget. For eksempel, forsterkning av krisepakke og åpning av vinmonopolene. Tross alt, det har egentlig gått seg til på en måte.

Etter hvert som både Regjering og Storting blir oppdatert med viten er det naturlig av de samordner tiltak til beste for befolkningen. Men det skal ikke mer til enn en koronarapport før opposisjonen er tilbake på det gamle sporet, for lite, for mye, for sent. Det var 24. april i fjor, en drøy måned etter at statsminister Erna Solberg orienterte om «de mest inngripende tiltak i fredstid», om de første store koronatiltakene, ble en koronakommisjonen oppnevnt av regjeringen.

SV fikk blant annet på bakgrunn av rapporten vedtatt et forslag, vedtatt 17 nov, om innskrenking av regjeringens makt. «Stortinget ber Regjeringen foreta en helhetlig revisjon av smittevernloven etter at koronakommisjonen har levert sin rapport» (rapporten om regjeringens håndtering av pandemien).

En rapport forholder seg til mandatet og i dette tilfellet dreie seg om alt fra beredskap til importsmitte, en rapport skal avdekke forhold som skulle blitt bedre ivaretatt. Kommisjonen skulle blant annet analysere myndighetenes beredskap og planverk både på nasjonalt og kommunalt nivå, sett i forhold til tidligere pandemier og scenarier.

Noe som gjør det ekstra vanskelig er at det er valgkamp og opposisjonen ser rgejeringstaburetter i det fjerne. Det er da en bør spørre seg, er det befolkningens beste opposisjonen tenker på? Tiltak som er iverksatt på demokratisk vis skal nå få både ny form og farge, det dreier seg ikke i samme grad om pandemi lenger med unntak av krav om at Norge må åpne raskere opp. Solidariteten kan ha mange farger.

Oslos helsebyråd mener at nå må hele landets vaksinedoser tildeles Oslo i en uke. I Bergen mener de det er helt feil. Det er for lite vaksinedoser og helsebyrådene sitter på hver sin tue og roper. Hvor ble det av dugnaden, jo den ble det slutt på for lenge siden. Det er mye som dreier seg om Oslo for tiden og innvandrerbefolkningen kommer mer og mer i fokus. Hvorfor er de så mye mer utsatt. Førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule, som skal være ekspert på ekstremisme, flerkultur og Islam mener at religionen har en betydning.

LO har uttalt seg om beredskap: «Der må en totalendring til i forståelsen av beredskap. Pandemien har gitt oss en tankevekker, som bør åpne øynene for den verden vi lever i». Kloke ord i en vanskelig tid hvor manglende beredskap nok en gang får oppmerksomheten kastet på seg. Det ser ut som ordet beredskap forsvant fra det norske vokabularet en gang for lenge siden. Det kan være helseberedskap, matvareberedskap og forsvarsberedskap. Rundt år 2000 forsvant helseberedskapen. Etter 2003 har vi ikke hatt kornberedskap. Forsvarsberedskapen, ja har vi noen gang hatt tilfredsstillende beredskap. Det at Norge stengte ned som følge av en pandemi kan kanskje føre til at vi ser beredskap i et nytt lys.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.