Gå til sidens hovedinnhold

Hvor nært må det komme?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Planen var minst mulig plikter og politikk og mest mulig blomster og bad på hytta. Det lot seg jo ikke gjøre. Virkeligheten og katastrofen i Tyskland med flom og ras og stadig økende antall omkomne dunker inn gjennom alle kanaler. Belgia, Luxembourg og Nederland er også rammet. Akkurat nå, lørdag morgen, er det slått fast at 153 har mistet livet. Det er også høye antall savnede med 1300 menneskeliv som det ikke er redegjort for i Tyskland.

Først om noen dager kommer vi til å se omfanget av denne katastrofen. Mediene skriver om årsakene til at dette kunne skje. Kritikk har kommet fra eksperter om systemsvikt og at evakueringen begynte for sent.

Politikeren Armin Laschet, som er Angela Merkels arvtaker, sier at klimaendringer er årsaken, at dette vil skje igjen og derfor må vi få fart på klimatiltak både i Tyskland og verden.

Det er fastslått at menneskeskapt global oppvarming fører til mer nedbør og ingen har sagt seg uenig med Armin Laschet når han peker på klimaendringer som de bakenforliggende årsaker.

Samtidig sier eksperter på at man må også se på sikkerhet og beredskap. Det pekes på Tyskland ikke er rustet for ekstremvær, eksempelvis klarer ikke de gamle avløpssystemene å samle opp store mengder vann. Med andre ord:

Vi må både redusere klimagassutslipp for å forebygge alvorlige konsekvenser av klimaendringer og vi må også tilpasse oss klimaendringene. Vi må både forebygge flom, skred og alvorlige hendelser og vi må håndtere det når det oppstår.

Denne gangen er ikke katastrofen på andre kontinenter, den er i bare i drøye 10 timer kjøretur fra der jeg nå sitter. Det gjør inntrykk når meteorologen på SVT sier at ekstremværet i Sentral-Europa likegodt kunne skjedd her hjemme.

Hvordan ville vi håndtert det?

Det er dokumentert at kommuner i Norge som har vært utsatt for ekstremvær er dyktigere på klimatilpassing en andre kommuner. De har kjent det på kroppen. Hva med de andre kommunene? Det er også dokumentert at det er nødvendig med en vesentlig styrking av statlige midler til lokale tiltak. Vi trenger en mer aktiv stat som støtter kommunene i deres klimaarbeid og hvordan man best kan håndtere de alvorlige naturhendelse når de inntreffer.

Klima og natur har heldigvis blitt en viktig sak i valgkampen.

Arbeiderparti har dette som topp prioritet i sitt nye program med mange viktige og forpliktende tiltak. Jeg tror at vår Jonas Gahr Støre med Espen Barth Eide og flere andre gode klimapolitikere vil gjøre ord om til handling dersom vi vinner valget. Jeg håper vi er mange som bruke vår stemmeseddel slik at vi får kraftfullt klima og naturpolitikk. Denne gangen rammet ekstremværet med påfølgende katastrofer Tyskland, Belgia, Nederland og Luxenbourg

Det er nært nok nå.

Kommentarer til denne saken