Gå til sidens hovedinnhold

– Hvorfor skal vi høre på Arild Svenson?

Artikkelen er over 2 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arild Svenson er ordførerkandidat i partiet Ny Kurs, og siste tidens meningsmålinger med påfølgende medieomtaler, har gjort kandidaten i overkant høy og mørk. Han har blitt så selvsikker, at han i farten glemmer at hans parti blant annet ble stiftet som en protest mot flertallsvedtaket i kommunestyret når det gjaldt plassering av jernbanetrasé og jernbanestasjon. Nå kom det i og for seg en slags dementi i MA 13.8, men «valgflesk-kommentaren» må ha fått Ny Kurs potensielle velgere til å sette kaffen i halsen. Vi har visjoner for byutviklingen og dette ser det jo ut til at velgerne har merket seg, sier Svenson. Hvilket parti i Moss mangler visjoner for byutviklingen?

Les også

Tar selvkritikk etter valgflesk-uttalelse: – Jeg formulerte meg dumt

Svenson mener han har svart ut kritikken om at Ny Kurs er et protestparti uten et helhetlig program. Jeg skal ikke si noe om programmet de har gått til valg på, men det ligger ingen kritikk i påstanden at Ny Kurs er et protestparti - det er fakta. Partiet har erklært «krig» mot det etablerte politiske miljøet generelt, og Høyre og AP spesielt. Da er det spesielt de fleste av kandidatene i Ny Kurs har tilhørt det etablerte politiske miljøet i en årrekke. Svenson selv har vært medlem av bystyret i 12 år - uten dermed å få spesielt gjennomslag for sine kjernesaker, kan vi da konstatere.

Hvorfor skal vi da høre på Arild Svenson?  Nå som jernbanen og stasjonsplassering er en tapt sak, gjenstår planlegging og igangsetting av RV19. Første del av jobben er avklart. Det er Høyre i regjering som sørget for at RV19 kom inn i Nasjonal Transport plan med delvis statlig finansiering og oppstart i 2024. Høyre er det partiet i Moss som har størst mulig påvirkningskraft for å sørge for at tempo holdes oppe og eventuelt forskuttere oppstart av planlegging og bygging. Det er fullt mulig! Men slik prosessen er nå, ligger ballen hos kommunen og SVV, og det er her lokalpolitikerne må sørge for fortgang.

Til slutt vil jeg rette noe kritikk til Trond Martinsen som er leder Ny Kurs. Han sier at arbeid for og etablering av nytt innhold og praktisering av lokaldemokratiet er den eneste årsak til at Ny Kurs ble stiftet. Ny Kurs har som overordnet mål å arbeide for at alle innbyggere i Moss og Rygge skal ha mulighet for å øve innflytelse på kommunalpolitiske saker.

Jeg ville forventet at et nystartet parti som Ny Kurs uten politisk representasjon i denne valgperioden, burde ha interesse av å følge bedre med på arbeidet som allerede legges ned. Selv har jeg ledet et politisk delprosjekt som har jobbet med politiske reglement og forberedelser til 2019. Her er det fremmet forslag i Fellesnemnda om direkte påvirkning ved fremmøte og talerett i politiske møter, såkalt «åpen time», og det nye innbyggertorget og digitalt innbyggerpanel er for øvrig under etablering.

Nå ser det ut til at Ny Kurs blir valgt inn i det nye kommunestyret og kan følge dette arbeidet fra første benk.

Kommentarer til denne saken