(Se fullstending program for mossedistriktet nederst i saken).

Mellom 3. og 11. september arrangerer paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv en uke med totalt 1100 turer og aktiviteter rundt om i hele Norge.

– Friluftslivet har en helt spesiell plass i kulturen vår. Denne uka er først og fremst en feiring av det viktige hverdagsfriluftslivet, som betyr så mye for livskvaliteten vår, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, i en pressemelding.

Den landsdekkende markeringen har vært en tradisjon hver høst siden 1993.

– Målet er å få flest mulig med ut i naturen, sier arrangøren Norsk Friluftsliv.


Nasjonal turdag

Ett av høydepunktene i Friluftslivets uke finner sted på søndag, når DNT Vansjø arrangerer den store Kom deg ut-dagen. Her oppfordres mossingene til å bli med ut på forskjellige aktiviteter i Mossemarka, på Norges nasjonale turdag.

Les også

Linda (35) var landkrabbe, nå legger hun ut på ekstremtur: – Jeg tror det skjer noe med selvtilliten idet man bestemmer seg

– Vi inviterer alle til å være med oss for å få en god start på turhøsten! Kom deg ut-dagen/Familiedagen passer for alle, ikke minst barn og familier. Vi håper en søndag utendørs kan gi en hyggelig opplevelse den helgen, og samtidig gi idéer til hva man kan finne på i naturen i høst. Dette passer for alle, enten man er vant til å være i naturen eller har lyst til å utforske friluftslivet mer framover, sier Evy Eliassen i DNT Vansjø

Dette skjer i mossedistriktet under Friluftslivets uke

3. september

 • Lørdagstur på sykkel i søndre Follo: Sykkeltur fra Kambo Stasjon til Son. Turen er ca. 2,3 mil og det beregnes omtrent 5 timer før syklistene er tilbake på Kambo.
 • Soppkontroll etter tur i Våler: Her kan du få sjekket om soppen du har plukket er trygg å spise av Moss sopp- og nyttevekstforening. Turen er gratis og åpen for alle. Se link til tur her eller på foreningens hjemmeside.
 • Klubbmesterskap Jegertrap: VestbyJFF inviterer medlemmer og sidemedlemmer av foreningen til klubbmesterskap.

4. september

 • Markering av soppens dag på Jegerhytta i Mossemarka: Det blir sopputstilling, soppkontroll og serveres soppsuppe.
 • Kom deg ut dagen/Familiedagen: Tradisjon tro blir det quizløype, støvelkasting, kasting på boks, styltegåing, pølse i vaffel, soppsuppe, hengekøye, rebusløype, vokslyslaging, soppkontroll når DNT arrangerer sin årlige friluftsdag for hele familien.
 • Soppkontroll ved paviljongen i Kirkeparken i Moss: Her kan du få sjekket om soppen du har plukket er trygg å spise av Moss sopp- og nyttevekstforening.

5. september

 1. Soppmøte med soppkontroll: Moss sopp- og nyttevekstforening diskuterer og kontrollerer sopp på Frivillighetens Hus på Skarmyra.

6. september

 • Dugnad og skyting for leirdueutvalget: Arrangeres av Moss og Omegn JFF.
 • Haglesykting for alle: Moss og Omegn JFF inviterer til øvelsesrunde før jakta.

7. september

 • Havkajakk onsdags kveldstur: DNT Vansjø arrangerer padletur i Larkollen.
 • Haglebanen er åpen: VestbyJFF inviterer medlemmer og sidemedlemmer av foreningen til åpen haglebane.

11. september:

 • Nærtur – Refnsesstranda – Dragonfjellet – Rambergtoppen: DNT Vansjø inviterer til en 9 kilometer lang gåtur på skogstid og terreng.
 • Sopptur: Moss sopp- og nyttevekstforening inviterer til sopptur med gjennomgang av grunnleggende soppkunnskap.
 • Soppkontroll ved Børsebakke i Larkollen: Her kan du få sjekket om soppen du har plukket er trygg å spise av Moss sopp- og nyttevekstforening.