I dag var jeg på en treningstur i Moss Sentrum med min 11 måneder gamle , Saga. Hun trenger av og til litt miljøtrening. Og da er det godt og ta en liten bytur i blant.

Sommerdager med godt vær gjør jo at det er litt utfordringer for henne i byen. Da tenker jeg på barn og voksne, og hva de gir henne av påvirkninger av ulike typer. Etter å ha gått en runde rundt i byen setter jeg meg ned på en krakk og ser hvordan hun reagerer på barna som leker i ei fontene. Her sitter hun bare og følger med stille og rolig. Og jeg er veldig fornøyd med det jeg observerer av reaksjoner på hunden min, og velger å bli sittende litt lenger.

Etter en stund kommer det ei jente i 10-12 års-alderen, og vil hilse på Saga. Helt uten og spørre først nærmer hun seg hunden. Og da sier jeg at det ikke er greit, fordi vi er ute og trener sammen. Jenta går da tilbake til foreldrene sine, og begynner åpenbart å gråte. Da kommer faren til jenta bort til meg, og begynner å kjefte på meg fordi datteren ikke fikk lov til og hilse på hunden. Og ikke engang da jeg i et rolig tonelag forklarer at jeg er ute og trener henne i bymiljø, velger han og vise forståelse for hva jeg forteller ham. Men han velger heller å fortsette å kjefte meg opp i forkant av andre barn og voksne.

Hvorfor er det slik at voksne folk ikke kan eller vil forstå at en hund ikke alltid er tilgjengelig for å hilse og kose på fremmede: Jeg føler ikke at jeg verken sa eller gjorde noe galt i forhold til verken datter eller faren. Men velger å stille spørsmål ved hvorfor ikke voksne folk kan akseptere et nei, bare la det være med det?

Selvfølgelig synes jeg det er trist at jenta begynte å gråte. Men som hundeeier som ønsker å drive mitt hundehold på en fornuftig måte, føler jeg at jeg må ha min rett til og nekte mennesker å ta kontakt med hunden ute i det åpne samfunnet. Vi har nettopp fått en ny hundelov, og det er hele veien der vi som hundeeiere som er pålagt forsiktighet og ansvar for ting som kan skje.

Kjære eventuelle foreldre som leser dette, lær barna deres at det ikke alltid er greit og oppsøke en hund, uansett hvor nydelig og flott den er. Det er vel meningen at vi skal kunne leve sammen i samfunnet uten og måtte føle at vi er fiender hundeeiere og dere uten hund?