Gå til sidens hovedinnhold

Ikke økonomi til å drifte to biblioteker

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT

Moss nykommune er på konkursens rand. Til tross for det er det noen politikere som lanserer å bygge et nytt bibliotek.

For tiden så har kommunen to biblioteker. Tidligere Rygge bibliotek som ligger i den nye ungdomskolen på Breisand Rygge. Dette er et nytt og moderne bibliotek, med en serviceinnstilt bemanning. Og tidligere Moss bibliotek.

Med den kostnadsstrukturen Moss kommune nå har, er det ikke økonomi til å drifte to biblioteker, og kommunen har ikke penger/ økonomi til å bygge et nytt bibliotek. Kommunens innbygger ble fortalt at sammenslåingen av Moss og Rygge ville gi store besparelser. Hittil har det vært motsatt. Med å ta i bruk Rygge som bibliotek for Moss kommune, må gi store besparelser. Siden sentrum i Moss mer eller mindre er dødt og Høyda-området er i ferd med å bli det nye sentrum i storkommunen, vil beliggenheten også være nær der folk ferdes og bor.

Når jeg først er inne på kostnader må jeg stille meg undrende til kommunedirektørens forslag til besparelser. Det går stort sett på de svake og mest sårbare grupper. Jeg hadde forventet meg noe som gikk på lønn og godtgjørelser. Enkelte politikere og ansatte med synspunkter på at de burde gå foran som gode eksempler på innsparing. Ikke et ord om innsparing på lønn og godtgjørelser.

I det private er det bedre dugnadsånd. Ekornes møbelfabrikk var for noen år siden i et økonomisk uføre, hvor alle ansatte gikk frivillig ned i lønn med 20 %. Det eneste som har kommet fra politikere er å øke eiendomsskatten. Men det er jo ingen besparelse. Offentlige ansatte blir jo ikke rammet av permitteringer eller oppsigelser i vår koronatid.

Vi forventer at kommunen tar de rette grep på kostnadssiden, og er solidariske med de som rammes hardest i koronatiden.

Les også

Målet er 2000 elever: – Et nytt bygg vil bety mye

Les også

Rådmannen vil bygge nytt: Hvor skal biblioteket ligge?

Les også

Nytt bibliotek åpnet i Moss. Men det er bare plass til en om gangen

Kommentarer til denne saken